Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Ковачева защити заместничката си Деница Петкова

Снимка: БГНЕС
Новият правосъден министър Диана Ковачева ще има трима заместници. Това са Велина Тодорова, която поема детските въпроси и българското гражданство, прокурорът Пламен Георгиев ще се занимава със затворите и арестите и си поставя за цел построяването на нови затвори, за да се спазват европейските изисквания и Деница Петкова.

Името на Петкова беше замесено в скандал, че България е била осъдена в Страсбург заради нейно решение. През 2003 г. журналистите от Бургас Катя Касабова и Божидар Божков получават присъди от Окръжния съд заради тяхна разработка срещу инспектори по образованието в града. Присъдите тогава са потвърдени от сегашния нов заместник правосъден министър, което доведе до множество спорове и критики относно назначаването ѝ на поста. Като представител на съдебната система аз съм длъжна да приложа закона и техниките при определяне на наказанието така както са установени в Наказателния кодекс. Аз съм подходила обективно, почтено и професионално и съм го направила, коментира Петкова.

От своя страна правосъдният министър Ковачева защити Петкова като заяви:
Страсбург не е институция, която съди съдии, тя съди държава и в повечето случаи когато сме били осъждани е било заради това, че законът ни не е бил променен в съответствие с европейските стандарти. За мен казусът е изчерпан и въобще не стои. Съдията прилага закона такъв какъвто е. Това, което ние ще направим и аз смятам за много важно е да се направи преглед на осъдителните решения. На базата на тази информация ще се направят предложения за конкретни промени в тези закони, защото всъщност това е начина България да спре да бъде осъждана. Другата линия са местата за лишаване от свобода. Последната тема, по която България е осъждана е нарушаване на човешките права.

Целия репортаж на Силвия Великова чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна