Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветелина Бориславова: Не бива да има некоректен и непрофесионален натиск, банките сме само посредници

Снимка: БГНЕС

В "12+3" Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка обясни, че лихвите у нас се формират в условията на пазарна икономика и е прекрасно, че правителството има изпълнени ангжименти за вдигане на рейтинга на страната. Няма как свалянето на лихвите да бъде договорка между правителството и търговските банки или на договорка между самите банки. Имаше период преди кризата, когато ресурсите бяха много по-евтини отколкото сега, но и много по-достъпни. Ресурсите не са така достъпни. Банките-майки връщат дори голяма част, която преди това са дали на банките в Източна Европа. Нашият пазар си има своя специфика. Тук лихвите по депозитите са по-високи, обясни Бориславова.

Много съществено е да не се оказва натиск върху начина на функциониране на пазарната икономика. Банките сме само едни посредници. Не бива да има некоректен и непрофесионален натиск. Но не бива да има и непрозрачност от страна на банките.

В звуковия файл можете да чуете още какво мисли г-жа Бориславова за президента, за неговата реч, за отказа на първата дама да се появи в публичното пространство, какви са съветите й към икономическия екип на правителството и какви оценки даде на министрите Трайчо Трайков и Симеон Дянков.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна