Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за диригента Атанас Маргаритов

Снимка: Архив

Софийската опера и балет отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Атанас Маргаритов със спектакъл на операта "Дон Карлос" от Верди. В "Алегро виваче" Красимира Йорданова ни предлага да си спомним този голям творец, за когото твърде малко се говори.

Атанас Маргаритов е роден на 25 януари 1912 г. в Харманли. Свири на цигулка и пиано от дете. Завършва цигулковия клас на Тодор Торчанов в Музикалната академия. После работи като оркестрант и става концертмайстор в оркестъра на Софийската опера. Дирижиране учи във Виена при знаменития Феликс Вайнгартнер. На българска сцена дебютира през 1938 г. - дирижира "Кармен" в Софийската опера. Предизвиква възхищение още тогава, но е назначен в театъра чак след две години и още няколко постановки. И независимо от успехите, пътят му на творец не е безметежен. Дирижира хор "Кавал", а поради ранното му пенсиониране, работи много в чужбина.

Чуйте разказа на Красимира Йорданова за Атанас Маргаритов и част от интервю с диригента, съхранено в Златния фонд на БНР.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна