Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение настоява за въвеждане на задължително застраховане на имуществото

Наводненото село Бисер
Снимка: БГНЕС

Днес Сдружение "Инициатива за Национална програма за управление на катастрофични рискове" дава пресконференция на тема "Нуждата от застраховане срещу катастрофични рискове". По този повод в ефира на "Преди всички" прозвуча позицията на Калин Димитров, член на сдружението.

Всички си мислят, да, точно на мен няма да се случи. За съжаление наистина трябва да се разиграе някаква трагедия - тогава в рамките на две-три седмици населението се мобилизира, но не дотолкова, че да направи застраховка на имуществото си. Много бързо след това забравя какво може да се случи и следващата година не подновява застрахователната полица, каза Димитров. 

Той обясни, че съществува проект за закон, а трите страни, които могат да бъдат привлечени в тази дискусия, са правителството, застрахователите и независими експерти, които да обсъдят създаването на така наречения "Катастрофичен пул", в който да се събират средствата. При предишни правителства вече са се организирали такива кръгли маси, стигало се е до ниво проектозакон, който е внасян в Министерски съвет и парламента, но точно заради социалния ефект управляващите са давали заден ход, защото не са искали законът да се асоциира с тяхното управление. Съседните страни, Румъния и Турция, са въвели много бързо подобен закон, докато ние го обсъждаме от 1999 година насам, но без особен резултат.

След наводнението в село Бисер земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че министерството подготвя въвеждането на задължителна застраховка за селскостопанската продукция. Идеята на министъра в предаването коментира Радослав Христов, член на Управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Трябва първо да си отговорим на въпроса дали Министерството на земеделието има право да въвежда задължителни застраховки за земеделските производители и ако има, при какви условия. Има държави в ЕС, в които има такава практика, но това са страни, където държавата директно подпомага земеделските производители и поема част от задължителните застраховки, обясни Христов.

Чуйте интервютата на Веселина Миланова с Калин Димитров и Радослав Христов в двата звукови файла.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени