Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК иска проектобюджетите на страните от еврозоната до 15 октомври

Снимка: ЕПА / БГНЕС

ЕК ще изисква всички страни от еврозоната да й представят проектобюджетите си за следващата година до 15 октомври. Идеята на тази мярка е затягане на финансовата дисциплина и недопускане на подобна финансова криза. Представител на ЕК уточни, че страните-членки на ЕС трябва да поемат по-голяма отговорност за себе си, като ЕК им показва как да го направят.

Ханс Мартенс от европейския политически център дори е по-краен. Той не е сигурен, че отпуснатият заем от 130 млрд. евро за Гърция ще доведе до подем.

Въпросът е в това дали гръцката икономика започва да бележи негативен растеж от 4-5% годишно, т.е. да изпада в рецесия, защото в този случай дори да има баланс в държавния бюджет, дългът ще нараства. Мисля, че това, което се случи на последната среща на върха през януари, беше, че се внесе яснота за едно, всички се фокусираха върху фискалната дисциплина, но тогава за първи път се появи неблагоприятен документ за растежа. За мен единственото решение на гръцкия проблем е да се направи това, което правим сега, след което да се даде пакета на растежа на Гърция, защото тя ще продължи да бъде проблем, който може да се превърне и в бедствие, ако няма растеж.

Гръцката икономика трябва да се модернизира и дигитализира, да излезе от туризма и корабите, смята Мартенс. Според него, по-сериозният проблем обаче идва от липсата на административен капацитет.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна