Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр. Арамаз: Имущественият спор не влияе на политическите отношения

Снимка: БГНЕС
Страните в Спогодбата за приятелство между България и Турция от 1925 г. заявяват, че се отказват от претенциите си за обезщетения за периода 1912 – 1925 г. Ние смятаме, че по този въпрос не съществува проблем. Но Турция от своя страна има имуществени претенции към България за периода след 1925 г. Това заяви в предаването "Събота 150" посланикът на Турция у нас Исмаил Арамаз. Той бе категоричен, че тези въпроси по никакъв начин не влияят на политическите отношения между двете страни: Нямаме никакви политически проблеми. Не би било в полза и на двете страни някои въпроси да бъдат преувеличавани.

Турция има предложение за изграждане на язовир на река Тунджа. Според посланика това може да бъде едно от решенията на проблема с наводненията. Той подчерта също, че сътрудничеството в областта на управлението на водите ще бъде полезно.

Причината за забавянето на решението за построяване на газова връзка между Турция и България е, че и двете страни отчетоха "Набуко" като по-значим проект. Това е проект, който ще осигури по-голяма енергийна сигурност на Южна и Централна Европа, но реализирането му без политическата подкрепа на ЕС би било трудно, тъй като необходимото количество природен газ едва ли би могло да бъде осигурено без участието на Туркменистан, а може би и на други страни, коментира Исмаил Арамаз. По думите му работата на експертните групи по изграждането на газовата връзка ще бъде ускорена. Два месеца след като експертите свършат работата си ще представят резултатите на политическо ниво, посочи още посланикът на Турция у нас.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна