Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи разследват кражба на мобилни телефони в училище

Снимка: thehindu.com

Случай на кражба от класната стая на едно столично училище, предизвикал намесата на органите на реда провокира разговор в "Преди всички" за това как се разследват правонарушения на територията на училищата. Изчезват два телефона, скъпи. Родителите подават жалба в полицията, на която се отзовават служители на 7-мо районно полицейско уплавление, на чиято територия е училището. Започват разговори с децата, гледат се записи от охранителните камери. Една от майките, извикана да бъде с детето си при разпита, сподели притесненията си за начина по който са действали полицаите: Непрофесионално проведени разговори с децата. Те започнаха да се обвиняват един друг, това доведе до поява на слухове, до изолация. По време на един от тези разговори дори не присъстваше родител на детето, на разговорите не присъства детски психолог. Озадачаващо е , че в момент, в който се приема нов закон за защита на детето ставаме свидетели на подобно отношение към малки деца.

Кольо Атанасов, който ръководи детската педагогическа стая в 7-мо районно и е инспектор за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни каза: В конкретния случай е преценено, че децата не трябва да се викат в районното с родителите си, каквато процесуална възможност има, а на място да се разговаря в една среда, която е далеч по-позната.

Ива Пушкарова - председател на Фондация за развитие на правосъдието уточни: Рисковете от изчезването на вещи, от наранявания между деца на възраст под 14 години се управлява чрез възпитателни, а не чрез наказателни или процесуални средства. Намесата на полицията в случая на мен ми е малко неясна. Не е ясен въпросът кой, на какви правни основания, с каква квалификация провежда тези изслушвания, тъй като има законово изискване да бъдат в щадяща среда. Когато говорим за деца - нещата трябва да са точни и да няма възможност за поливалентно тълкуване.

Целия разговор на Таня Величкова по темата можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна