Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: По седемте оперативни програми няма загубена нито стотинка

Снимка: Архив

България до момента по седемте оперативни програми няма загубена нито една стотинка. Дори в анализа на външните консултанти, който беше представен днес в първоначална версия, не е имало коментар от типа, че България сериозно изостава. Напротив – имаше коментар, че се наблюдава ръст и то значителен особено през последната една година и половина. Безспорно са необходими още усилия. Това заяви в предаването "Нещо повече" министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Той добави, че към момента сключените или вече приключили договори са 75% от цялата финансова рамка, което е почти 11,8 млрд. лв. Плащанията са една четвърт или около 25% от обема на цялата финансова рамка, което е близо 3,6 млрд. лв., подчерта министърът и напомни, че страната има възможност да плаща до края на 2015 г.

Предвид обема договорени средства, които са 75%, имаме амбициозните цели още в рамките на тази година плащанията да доближат 40% и да може останалият ресурс да бъде разплатен поетапно до 2015 г., посочи Дончев и добави: Въпреки че програмният период не е приключил, въпреки че коментираме 75% от ресурса, който е вкаран в изпълнение, са налице първите окуражаващи сигнали, че европейските пари влияят благоприятно на България и то по осезаем начин. 

Към момента Оперативна програма "Транспорт" може да се похвали с едни от най-добрите резултати. Съвсем скоро там въпросът ще стои не дали ще усвоим ресурса, а дали ресурсът ще е достатъчен, защото са договорени над 92% от средствата и са платени близо една трета от тях. Не такъв е напредъкът в някои други финансови инструменти, например по-малък е обемът плащания и в "Околна среда", и в "Човешки ресурси". Все още една оперативна програма като "Конкурентоспособност" има път да извърви, за да бъде съвсем близо до нуждите на българския бизнес. България има напредък в последните години, но въпросът е тя да не се задоволява с него и да се движи с още по-големи темпове предвид намеренията, които има, подчерта министърът по управление на средствата от ЕС.

В Закона за общинската собственост съществува задължение за местните власти, общините, респективно за кметовете да застраховат всички сгради, които са публична общинска собственост, каза още Томислав Дончев. По думите му, проблемът е, че няма текст, който казва за какви видове катастрофични събития или за какви видове щети да бъдат застраховани тези сгради. Според него, с едно допълнение към закона би могъл да се коригира този очевиден недостатък. Не е редно една публична сграда да е застрахована само срещу пожар или само срещу прокапване или други по-минорни рискове, а застраховката да не покрива един такъв значителен риск, какъвто е рискът от земетресение или друг вид природно бедствие, коментира Дончев и добави очакването си, че до 2 седмици ще бъде готов анализът за това каква би била стойността на една такава промяна като разход за общините и по какъв начин да се осъществи промяната.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна