Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските препоръки към Националната програмата за реформи и различният им прочит

Снимка: БГНЕС

Депутати от БСП и ДПС поискаха обсъждане на оценката на Европейската комисия за изпълнение на конвергентната програма на правителството и на националната програма за реформи на страната. Бившият финансов министър Пламен Орешарски, депутат от Коалиция за България посочи, че за първи път, откакто страната ни е член на ЕС, по толкова остър начин е подчертана лошата събриаемост на приходите.

Точно във фискалната ни политика има прекалено много критики. В момента администрацията харчи много повече от 2008 година, това показва, че повече се говори, отколокото се прави реформа. Погледът отвън е по-обективен, защото тези препоръки не са злонамерени. В повечето сфери страната бележи изоставяне в последните години, което е много жалко. Вместо да наваксваме, ние бележим отстъпления. На много места вече България заема последно място по важни параметри. Ние работим все по-зле. За първи път се появяват критики и срещу администрирането на данъците. Има критики по отношение на бизнес средата, образованието, енергетиката и т.н.

Според Светлана Ангелова от ГЕРБ специално в социалната сфера България е постигнала значителни резултати. Само за 10 месеца увеличихме минималната работна заплата два пъти, увеличи се минималната пенсия, предстои да се види какво е изпълнението на бюджета и има ли резерви за увеличаване на останалите работни заплати и пенсии. По отношение на безработицата - проблемът с младежката стои на дневен ред във всички европейски държави, но правителството още в началото на годината предприе действия.

Според Ангелова лошото е, че сме влезли в ЕС с много ниски доходи и няма как да догоним останалите европейски държави. Но последните данни показват финансова стабилност, спазване на финансовата дисциплина, леко повишаване на икономиката - затова съм оптимист.

Чуйте мненията в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна