Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти: Преходът в арабските държави е труден, но те трябва да минат през него

Снимка: БГНЕС

Причината за това преходът в страна като Ирак да е мъчителен и кървав е, че военната диктатурата се смени с диктатура на религията, заяви в предаването "Събота 150" жураналистът от вестник "Преса" Гасан Насър:

Дори ако премиерът Нури Ал-Малики, който е на власт, не е директно религиозен лидер, той фактически е обвързан с шиитите и с техните религиозни лидери. Дори днес има интересен анализ от Томас Фридман, в който се казва, че в Ирак вече има регистрирани политически партии, има избори, обаче тези партии, които са основани на религиозен принцип, много трудно ще намерят държавна форма, а това е много важно. Какво става? Малики управлява с религиозните догми, свързани с Иран и религията и така са потискани останалите. Когато има такъв натиск, не можем да говорим за една нормална демократична държава.

Според журналиста от арабската редакция на Радио България Хюсеин Чоли влиянието на религиозните партии ще бъде временно:

Моето мнение е различно и аз не виждам нещата така. Партиите на основата на религията никога не са били на власт, но хората мислят, че ако те управляват, може би това ще бъде спасението на народа. Това са временни неща според мен. В държава като Египет може би тези партии да повлияят временно, но хората там не са като в Саудитска Арабия или Ирак, да речем, с толкова консервативни виждания. Мисля, че нещата ще се променят по-нататък.

По отношение на Либия, където според информаците отново се подготвя отлагане на изборите, Гасан Насър смята, че подобно нещо е нормално:

Режимът на Кадафи свърши скоро, а по негово време нямаше никакви политически партии и движения, нямаше гражданско общество. Естествено, че не можеш да ги създадеш за един ден, да направиш различни политически програми и хората да успеят да се запознаят с тях. Независимо, че Либия е богата, с пари не можеш да купиш демокрация и съзнание, а и там има и много други проблеми.

Хюсеин Чоли е на мнение, че преходът в либийската държава е труден, но след това нещата ще тръгнат добре.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна