Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариета Ганаку: Никой в Гърция не иска да се връща към драхмата

Снимка: Архив

Никой в Гърция не иска да се връща към драхмата, тъй като това би било истинско бедствие, заяви в предсването "Събота 150" евродепутатът от Нова демокрация Мариета Ганаку. Според нея подобен сценарий ще означава, че дългът на страната ще продължи да расте, разходите за внос ще се увеличат значително, а доходите ще паднат.

Ганаку смята, че ако Нова демокрация спечели на утрешните избори, победата ще даде възможност да бъдат предотвратени опасностите, които създава лява партия като СИРИЗА. Формацията на Алексис Ципрас обещава отмяна на меморандума за спасителния план за страната, но по думите на евродепутата от Нова демокрация, не казва нищо на гърците за рисковете от това.

Партията на Ципрас е някакъв странен съюз от 12 различни движения и крила и според мен той не е в състояние да контролира цялата си парламентарна група. Те нямат ясна и единна линия. Той не е луд. Той обещава неща, които отговарят на разочарованията на хората в Гърция. Те са все по-отчаяни, знаете, че доходите падат непрекъснато, безработицата расте, имаме проблеми с неглегалната емиграция и като дойеде някой и каже, че това е резултат на меморандум, подписан от предишното правителство и че той ще го отмени, много хора се радват да чуят това и са склонни да го подкрепят. Реалността обаче е съвсем различна. Според мен господин Ципрас знае, че това не е възможно и мисля, че той и неговата партия предпочитат ролята на основна опозиционна сила, която критикува, но не поема отговорности.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна