Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весна Пусич: Изборът на Томислав Николич отново прави Западните Балкани "интересни"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

С избора на Томислав Николич за президент на Сърбия, районът на Западните Балкани, който все още не е стабилен, отново става "интересен", заяви в предаването "Събота 150" хърватският министър на външните работи Весна Пусич. Според нея обаче не може да се каже, че заради подобен вот, тази част на Европа се връща към 90-те години на миналия век:

Мисля, че както се казва, два пъти в една и съща река не можеш да влезеш. Както и за всички нас, така и за самия него, Николич като президент на Сърбия остава една енигма. Той има голям опит във вътрешнополитически план, но не е свикнал да се обръща към никой друг освен към своя електорат. И сега, това което предстои, е да видим в каква степен ще разбере, че интересът на Сърбия е да бъде стабилна и да засили сътрудничеството в региона. Може пък и да се случи и да ни изненада.

Избирането на Томислав Николич няма да спре европеизацията на Западните Балкани, смята и вицепремиерът и външен министър на Словакия Мирослав Лайчак:

Ние трябва да се запитаме защо сърбите решиха да гласуват така, какви са грешките, които направи предишното правителство на страната и каква беше грешката на Европейския съюз. Ясно е, че има две страни на този диалог, но е ясно, че Томислав Николич победи в едни честни и демократични избори, така че той е политическа реалност. Той вече каза, че европейската интерграция ще бъде приоритет и че иска да види страната си в Евросъюза. В това ние трябва да го подкрепим.

По повод изявлението на Николич, който отрече геноцида в Сребреница, Мирослав Лайчак смята, че острата международна реакция към изказването е била правилна. В същото време, той е на мнение, че на новия сръбски президент трябва да бъде дадено повече време, за да се види каква ще бъде политиката му.

Целите интервюта чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна