Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високопланинските пасища от "Натура 2000" ще бъдат изключени от търговете

Снимка: Дарина Григорова

Държавата продава 154 хиляди терена от Държавния поземлен фонд срещу компенсаторни бонове. Темата не губи своята актуалност през последните две седмици заради съмнения за изтичане на информация за търговете, далеч преди обявяването им към приближени на властта фирми, които са започнали масирано изкупуване на компенсаторките.

Политическите партии в последните дни поискаха спиране на търговете, засега безрезултатно, но стана ясно, че Комисията за финансов надзор е започнала проверки за сделките. И за да не си помислим, че скандалите спират дотук, след като Земеделските дирекции по места обявиха конкретните терени за продажба, стана ясно, че там фигурират планински терени с уникална природа, дори и терени в защитени територии. Тома Белев от "Зелени Балкани" пръв алармира за този проблем. Той разясни позицията на организацията в ефира на предаването "Преди всички".

Нашите проверки засега обхващат част от обявените терени. Става въпрос за високопланински пасища, мери, които са в "Натура 2000" и в защитени територии. Първият случай, който проверихме, беше в района на връх Миджур, това са високопланинските пасища на най-високия връх в Чипровска планина. Там са около 7800 дка, всички са в "Натура 2000", те са в една защитена местност Миджур, в непосредствена близост до биосферния резерват Чупрене и до защитената местност Чупренски буки, изтъкна той.

Ние говорихме с г-н Найденов, този търг няма за цел да раздържавява пасища от "Натура 2000", които са ключови за тази европейска екологична мрежа. Министър Найденов пое ангажимента, ако природозащитните организации му предоставят списъци с тези пасища, той да ги изключи лично от обхвата на търга, добави той.

Директорът на дирекция "Земеделие" в ресорното министерство Николай Маринов потвърди, че още в понеделник следващата седмица защитените територии ще бъдат изключени от списъците за продажба и виновните служители ще бъдат наказани:

Разпоредихме цялостна проверка на предложените имоти от всички областни дирекции. Засега е открит само един такъв имот в областна дирекция "Видин". Сами разбирате, че 154 хиляди декари може да се допусне някаква грешка. Ще се потърси отговорност, разбира се, на експерта и ще се разбере защо се е случио. Ако има и други такива имоти, то в понеделник веднага ще подготвим заповед, с която тези имоти ще бъдат извадени от търга за продажба с поименни компенсационни бонове.

Еколозите изразиха надежди, че и високопланинските пасища ще бъдат изключени от списъците за тези търгове. В някои райони в страната това са единствените пасища и ако те попаднат в частни ръце, ще се създаде социално напрежение, защото останалите животновъди няма да могат да ги ползват.

И като бъдат изключени какво трябва да се направи с тях? И какво пречи останалите животновъди сега да участват в тези търгове? Компесаторките са паднали на 60 стотинки, това означава, че не е чак толкова голям интересът, думи на Николай Маринов. 

Интервюто на Тома Белев и коментара на Николай Маринов чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна