Eмисия новини
от 13.00 часа

Цв. Теофанов: Клипът за пророка Мохамед е провокация, отклонява вниманието от Сирия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Долнопробният клип за пророка Мохамед, който дори не е прожектиран в кината, а се разпространява само по интернет, е политическа провокация. Тя цели да отклони вниманието от насилието в Сирия, каза в "Преди всички" проф. Цветан Теофанов. Той коментира реакцията на мюсюлманите по света.

В съзнанието на западноевропейците ислямът все още предизвиква страх и като цяло неразбиране. Страхът, презрението, съчетани с европейския етноцентризъм, изграждат изкривен образ на мюсюлманите, в резултат на което възникват подобни ситуации. Изопачени са образите. Мюсюлманите по света реагираха бурно, те като религиозна общност са склонни към насилие. Яростта им се насочи не толкова към създателите на филма, колкото към САЩ.

Протестите по света срещу този филм бяха спонтанни, единствено в Ливан се появи водеща сила - шиитското движение Хизбула организира многохиляден митинг и отправи призив за решителни действия. Това остави впечатление за масови манипулации от страна на Иран и се свърза със събитията в Сирия.

Целия коментар на проф. Теофанов чуйте в звуковия файл.

Още от
Ивелина Димитрова и Райна Константинова в студио на програма „Хоризонт“.

Медийната криза и решенията

публикувано на 20.10.19 в 11:46