Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славея Христова: Трудно ще се осигури информиран избор за АЕЦ "Белене"

Снимка: Таня Харизанова

Притеснява ме фактът, че внушителната подписка от 500 хиляди гласа е инициирана от политическа партия, а не от гражданско движение или инициатива, подчерта в "Преди всички" Славея Христова от Сдружение "Болкан асист".

Политическите партии имат несравним ресурс в сравнение с гражданските движения и инициативи. 

Притесняват ме също кратките срокове и сложността на въпроса и дали хората ще имат възможност да направят наистина информиран избор
 
При решението би трябвало да стане ясно какво би ни струвало, ако построим АЕЦ "Белене" и какво – ако не. Но не е е ясно по какъв начин хората ще имат достъп до цялата процедура с договорите и инвеститорите. Кой къде се е подписал и какви ангажименти е поел – ние не знаем това. Никога не сме виждали договори. Ние сме в омагьосан кръг и позицията на правителството не е съвсем ясна.

Това, че сме се преброили електронно, не означава, че имаме право да гласуваме по интернет. Трябва време за лицензиране, за да може да се гарантира, че няма да има манипулации. Освен това провеждането на референдуми никак не е евтино, това трябва да го плати държавата, каза още Сл.Христова.  

Цялото интервю на С. Великова със Сл. Христова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна