Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия на ЕП започва гласуването на бюджета на ЕС за 2013 г.

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Бюджетната комисия на Европейския парламент започва по-късно днес гласуването относно бюджета на Европейския съюз за 2013 г. В духа на общата политика за съкращаване на разходите бюджетът трябва да бъде намален с 5 милиарда евро.

Евродепутатът от Партията на европейските социалисти Ивайло Калфин коментира в предаването "Преди всички": Парламентът има единна позиция. Проблемът е по-скоро със Съвета или със страните-членки. Страните-членки трябва да увеличат вноските си в ЕС като веднага казвам, че това не е заради увеличаване на бюджета, а е заради по-малки плащания през миналите години. Просто така върви бюджетният цикъл, че през следващата година, която е последна от финансовия период, предстоят плащанията на редица проекти. Очаква се от Комисията да бъдат представени много фактури от страните-членки и тези фактури трябва да се платят. Всички тези плащания са в рамките на разчетените, но неплатени през миналите години. В европейския бюджет само 6%, даже под 6%, отиват за администрация. Няма национален бюджет, който толкова малко да му струва администрацията. Останалите 94% се връщат обратно в страните-членки по различни проекти.

Икономистът от "Индъстри уоч" Георги Стоев коментира: За да не бъде безсмислена дълговата криза в Европа, за да бъде използвана като ценен урок, трябва да бъде научена от политиците – сега управляващи и бъдещи кандидати за управляващи, че разходите на държавата трябва да се свиват. Сигналът на централно ниво в Европа, че има някаква воля да се съкращават разходи, трябва да се научи от всички правителства. Това е пътят към стабилната европейска търговия и растеж. /.../ Има известно противоречие. От една страна има желание за стабилност. От друга страна има възстановяване на някои разходи, които през годините са били със спорна ефективност и с неясен резултат за данъкоплатеца, а това са именно програмите за насърчаване на заетостта, социалните програми, които стимулират уж растежа. Смятам, че това са програми, които отново трябва да бъдат анализирани като резултати и ефективност. Поставям абсолютно категорично под съмнение голяма част от тяхната ефикасност. В крайна сметка не европейският депутат е платил за тези програми, а европейският данъкоплатец и той заслужава обяснение как точно са изразходвани тези средства и в чии джобове са отишли. Ако европейските представители искат да дадат добър пример, трябва да започнат да режат разходи от собствената си администрация. До момента непрекъснато се използват аргументи за това, че Европа е в криза, за да се създават нови безсмислени кухи структури, които само гълтат средства. Българските депутати го виждат и казват "Така е в Европа, така трябва да го правим и ние". Не всеки европейски пример трябва да се следва сляпо

Политиката на икономии в Европа действа разрушително, пише френският журналист Лоран Жофрен, цитиран от вестник "Цайт". Икономическата активност се забавя, броят на фалитите расте, печалбите се свиват, а безработицата расте. Всичко това се случва в мащаб, който показва, че политиката на икономии води до резултати, противоположни на търсените, коментира френският журналист. Според него сега най-неотложната повеля е да се води политика на растеж, а не политика на икономии чрез кредити на Европейската централна банка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна