Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грузия - дългият път към демокрацията

Снимка: ЕПА / БГНЕС

За над 20 години независимост след съветската епоха тази семица Грузия най-сетне стигна до момент, в който властта се предава по мирен път.
Коалицията "Грузинска мечта", която спечели парламентарните избори на 1 октомври и партията "Единно национално движение", която мина в опозиция, вече започнаха преговори за прехвърляне на властта.
 
Грузия обявява независимост на 9 април 1991-а - точно две години, след като в Тбилиси подразделения на Съветската армия  разгонват многохилядна демонстрация, 21 са загиналите.
В референдума от 91-а участват 90 процента от населението, 98 на сто подкрепят варианта за независима Грузия.
Първият президент е дисидентът Звияд Гамсахурдия. Управлението му не продължава дълго, започват сепаратиски искания, следват извънредно положение и преврат. Гамсахурдия бяга в Грозни, а после се самоубива при неизяснени обстоятелства. 

Следващият държавен глава е Едуард Шеварнадзе - политик с огромен опит. Ръководи Грузия и преди независимостта /до 1985-а/ като първи секретар на компартията. Връх в кариерата му е длъжността външен министър на Съветския съюз. Времената са трудни - системата се разпада.   

Една от причините за разпадането на Съветския съюз беше напрежението в отношенията между Горбачов и Елцин. След като Русия стана независима, вече беше невъзможно да се запази Съветският съюз. След Русия обяви независимост Грузия. Ние винаги бързаме и тогава също избързахме. Въпреки че страната не беше готова за независимост, си спомня Шеварнадзе много години след онези събития. 
 

През ноември 2003-а опозицията се вдига на бунт, обявявайки резултатите от изборите за фалшифицирани. Отново е време на песни, скандирания и революционен подем. Начело на Грузия застава младият юрист Михаил Саакашвили - американски възпитаник, който тепърва ще разбере, че да правиш революция и да управляваш са различни неща. Рязкото влошаване на отношенията с Русия и световната криза изиграха основна роля понижаването на икономическите показатели на Грузия през последните години. В такива случаи народът обикновено сменя своя кумир.

Този път в ролята на спасител се появи 56-годишният Бидзина Иванишвили - милиардер, бивш спонсор на президента. Обещава на грузинците да живеят по-добре, да не разваля отношенията със Запада като запази приоритетите за влизане в НАТО, но и да подобри отношенията с Русия. 
 
Президентът Саакашвили призна поражението си и запази имиджа си на прозападен лидер, който доведе в страната демокрацията. От млад президент е на път да стане бивш. Но дотогава му предстоят още изпитания, защото до края на мандата си догодина ще трябва да съжителства във властта с правителство на опозицията, която обеща да смени всичките му министри.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на С.Спасова, излъчен в обзорното предаване за международна политика "Събота 150".

По публикацията работи: "Събота 150"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна