Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джафер: Здравеопазването блести със своята безидейност в търсене на изход от ситуацията

Снимка: БГНЕС

Винаги сме смятали, че здравеопазването е от най-проблемните сфери и блести със своята безидейност в търсене на изход от обърканата ситуация. Чухме, че енергетиката конкурира принципа една крачка напред три назад, в здравеопазването е същото. Това каза пред "Неделя 150" по "Хоризонт" д-р Нигяр Джафер, депутат от ДПС за бюджета на здравеопазването.

Оказа се, че 160-те милиона, за които говореше министър Атанасова се оказват вземане от единия джоб и прехвърлени в другия. Отново ще бъдат прехвърлени дейности от МЗ към НЗОК. Няма да бъдат вземани този път пари от НЗОК, но за сметка на това, ще има огромен дефицит на средства за покриване на новите задължения, заяви Джафер. Според нея е недопустимо смесването на осигурителния модел с това какво държавата има като ангагжимент да покрива за осигурени и неосигурени и това ще изиграе отново лоша шега.

Видимо, уж, абсолютната стойност нараства, но българските граждани продължават да изпитват проблеми, доплащат за лекарства. В доклада на Временната анкетна комисия в парламента е препоръчано НС да се въздържа от нормотворчество, допълни Джафер. Оказва се, че нормативната уредба се пипа прекалено често, че подзаконовата нормативна уредба е блокирала действието и е забавила действието на законов текст.

МС е приел този подзцаконов нормативен акт, който стеснява действието на това за кои лекарствени продукти да се договарят отстъпките и това, в крайна сметка, е довело до загуба на близо 8 млн. лв., а в другия – на 7.5 млн. лв. при прехвърляне на едни лекарства от едното място на другото.

Тя посочи, че за година и половина не е предприемано договаряне и това видимо ощетява българските граждани. Има неефективно харчене на средства, при това тези средства са малко в сравнение с това, което другите държави отделят. Парите са малко, но за сметка на това се харчат неефективно. Всичко е за сметка на пациента. Българският пациент плаща от джоба си най-много в Европа – 56% от джоба си, подчерта Джафер. Тя заяви, че няма национална лекарствена политика., а здравеопазването страда от липса на цялостна концепция. Прекалено голяма е употребата на иновативни продукти. 15 притежатели на разрешителни получават около 60% от всички средства, които се дават за лекарства. За 11% от медикаментите се дават около 60% от всички пари за медикамети. Три са българските фирми, от тези 15. Те получават около 10% от целия ресурс.

Масово е в момента демотивирането на хората в системата и в работещите в системата, и в хората, които ползват системата – пациентите. Това е изключително притеснително. Медийните изяви и желанието да кажем добра новина, доведоха до това министър Атанасова да каже как Колективният трудов договор е подписан, а на следващия ден се оказа, че няма да се подпише. Обяви, че потребителската такса ще се отвърже от МРЗ, е, не се случи, защото тя не отиде после да защити тази теза, заяви Джафер.

Според нея е необходимо да се помисли за диференцирано ДДС в здравеопазването. Джафер оцени като положителна промяна в политиката на правителството позицията за подпомагане на малките болници. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени