Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Мазнев: Протестите на полицаите са неминуеми

Снимка: БГНЕС

Решението за протести на полицаите ще бъде взето на федеративен съвет, който предстои. При всички положения обаче протестите са неминуеми при създалата се вчера ситуация. Това каза в предаването "Преди всички" Борислав Мазнев от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Случилото се вчера на срещата с ръководството на МВР той определи така:

Това е показателят за начина, по който се провежда социалния диалог в МВР и най-красноречиво говори за това какво се случва в МВР и какво е положението в страната като цяло – всеки неудобен бива изхвърлян от диалога. Точно това се случи и вчера.

Зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев обясни нещата по друг начин:

От 6 синдиката само един има позиция, по-различна от другите. Другият фактор, който трябва да се вземе предвид, е, че в рамките на споразумението – то е подписано от двете страни – от министъра на вътрешните работи и от синдикалната организация, за да уточни начините на сътрудничество и взаимодействие за постигане на общите цели. При положение, че ние започнахме едни разговори по поставени от тях въпроси и тези въпроси касаят не само техните синдикални членове, а синдикалните членове и на другите синдикални организации и изцяло служителите на МВР – уточнихме се да проведем разговорите в рамките на Съвета за социално партньорство. В резултат на това имахме един протест, който беше преди приключване на реалните разговори по поставените въпроси. Това показва, че желанието за диалог и поставянето на реалните въпроси с възможностите, които има за да бъдат разяснени и взети конкретни решения за преодоляването им, не е ефективно.

Георгиев подчерта, че на всички въпроси, поставени от синдикалните организации, са търсени конструктивни решения съобразно възможностите на министерството. Когато няма разбиране и се поставят искания, които са без основание, по какъв начин може да се води социален диалог, запита той.

След прекратяване на това споразумение, съобразно императивната форма на закона ние ще започнем форми за ново споразумение. Тези споразумения пораждат само задължения на министъра на вътрешните работи към синдикалните организации. Синдикалната организация не отпада от социалния диалог. Продължаваме да водим социалния диалог, но министърът не е ангажиран да изпълнява задълженията си, които са в следствие на това споразумение, обясни Димитър Георгиев и добави:

Приемаме протестите като гражданска позиция. Това е тяхно право, но считаме, че правото на протест трябва да се използва, когато има основание за това. Желанието и на министъра, и на ръководството е колкото се може повече възнагражденията на полицаите да са високи.

Средната заплата е 928 лв., посочи Георгиев и добави, че в последната година и половина е увеличен със 100% порционът.

Мазнев обаче добави, че един полицай започва работа на 425 лв., а 928 лв. може да получават инспекторите или комисарите в София.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени