Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Смилов: Изборът на конституционни съдии трябва да става след публично обсъждане

Смилов: Трябва да се даде възможност на гражданите да сезират Конституционния съд
Снимка: dnevnik.bg

Конституционният съд е важен орган в системата на българската социална уредба. Той е и орган, който не се разбира много добре. Неговата задача в специфична. Той трябва да се грижи за най-важните проблеми на правовата държава и на върховенството на Конституцията, но не виждам какво пречи при изслушването на кандидатите да се постигне една голяма степен на публичност. Видяхме, че при тези изслушвания все пак хората успяха да видят какви кандидати излизат, те с какви позиции се ангажират, което за мен е добре. Това каза Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии в предаването "Преди всички".

За мен би било проблем, ако се създаде висша юридическа аристокрация – преминаване от пост на пост. В конкретните случаи трябва да подхождаме с по-голямо разбиране. По отношение на Борис Велчев предполагам, че кандидатурата му е изцяло продиктувана от неговите личностни и професионални качества, които са безспорни. Като професионалист той стои много високо в нашата система. За мен е малко спорно и президентът трябва да защити своята позиция, дали тази номинация трябва да бъде тълкувана като положителна оценка за това, което Велчев е направил досега. Това е спорно. В крайна сметка прокуратурата остава едно от слабите звена в съдебната система. Повечето от критиките са фокусирани върху нея както върху работата на отделни прокурори, така и като че ли има и някакви системни проблеми, коментира той.

За мен беше изненада, че ГЕРБ изваждат такава фигура като кандидат за Конституционния съд. Анастас Анастасов безспорно има необходимия профил за съдия в КС. Моето учудване идва от това, че ГЕРБ трудно ще намерят негов заместник в рамките на парламентарната група. От гледна точка на партийната логика тази номинация ме изненада, призна анализаторът.

Според Смилов е важно да се помисли да се даде възможност на гражданите да сезират Конституционния съд. Това би имало редица ефекти върху българската правна система, обясни той и добави, че част от казусите, които се разглеждат в Международния съд по правата на човека, могат да се гледат и от КС.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна