Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луиш Перейра: Днес националният съдия е и европейски

Снимка: Архив

Луиш Перейра, генерален секретар на Европейската мрежа за съдебно обучение, коментира в „Преди всички“ целите на семинара на ЕМСО, който се провежда в София.


Днес ще се обсъжда как събрани в една страна доказателства могат да се използват безпроблемно в друга. Съдебната мрежа прави подброр на темите за обучение. Тази тема за допустимостта на доказателствата беше определена като тема от особен интерес. Например, при кражба в държавата А подсъдимият е гражданин на друга държава. Този процес може да се облекчи по чл. 6 на Европейската конвенция за правата на човека. Съществуват различни правила в различните държави. Това, което обсъждаме, е дали различните правила представляват или не представляват проблем. Всички държави с интерес към подобен обмен трябва да имат интерес да се включат не само на регионален принцип. Експертите ни преценяват коя държава в кой семинар да участва. Само в някои редки случаи би следвало доказателствата да се приемат за недопустими.

Днес ще проведем упражнение, което ще ни позволи да разберем как се събират доказателства. Това спомага за по-силно доверие между различните съдебни системи и по-добро функциониране на различните системи. Във всяка държава винаги има колеги, които са с по-силна европейска насоченост. Важно е да се отбележи, че днес националният съдия се явява и европейски съдия. Той трябва охотно да сътрудничи на искания за правна помощ от колеги от други държави. Проблемът е в начина, по който се събират тези доказателства. Например, в държавата А, за да бъде изслушан подсъдим, който не е навършил 21 г., на разпита трябва да присъства адвокат. В държавата Б това не се изисква. Ето такива проблеми ще обсъждаме. Сами по себе си тези различия не са проблем. Би следвало европейската прокуратура да улеснява разследванията в различните страни, каза Луиш Перейра. 

Драгомир Йорданов, директор на Националния институт по правосъдие, допълни, че Българският институт по правосъдие е пълноправен член на ЕМСО от 2007-а година. Участваме в работата на мрежата от 2000-та година. Изпращаме наши магистрати за обучение и домакинстваме прояви, подобни на тази, каза още Йорданов.

Цялото интервю на С.Великова с Луиш Перейра и Драгомир Йорданов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна