Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Лозанов: Недопустимо е СЕМ да вземе страна в спора между bTV и "Булсатком"

Снимка: БГНЕС

Ако вземем страна в този търговски спор между bTV и "Булсатком" – това вече би било съвсем недопустимо. Ако въобще може да става дума за регулация – това е регулация в сферата на преноса, а ние се занимаваме с регулация на медийното съдържание, така че нямаме връзка с това. Това каза председателят на СЕМ Георги Лозанов в предаването "12+3".

Чуха се доста сериозни обвинения като например за броя на абонатите, затова, че не се представя действителния брой на абонатите, но от АБРО, които твърдят това, ако имат достатъчно желание, да сезират съответните власти, каза той.

Председателят на СЕМ коментира и рекламата на мобилен телефон, в която е показана асоциация с българския хан Кубрат, тъй като е имало редица оплаквания до контролния орган: Ние разгледахме и не видяхме основание за санкция по Закона за радио и телевизия, защото даже не става дума за конкретна историческа личност в случая, а за един художествен, ироничен образ, което е в стилистиката на съвременната реклама.

Лозанов коментира и казуса с рекламата за сирене:

Има два проблема. Единият е дали рекламата не е заблуждаваща. С това се занимава Комисията за защита на конкуренцията и ние я сезирахме, за да преценят дали няма риск зрителите да разберат, че става дума за нещо друго, а не за сирене. Втората тема е дали отговаря на професионалните и естетически стандарти, но СЕМ не се занимава и с това, а с това се занимава Националният съвет по саморегулация и ние се обърнахме към тях и в четвъртък те ще заседават по тази тема. Те имат правомощието да поискат спирането на рекламата. Тогава, ако операторите, ако не се съгласят с тяхното предписание, могат да бъдат санкционирани от СЕМ. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна