Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През февруари ще бъде представена единната информационна система за хората с увреждания

Снимка: БГНЕС

Истината е, че ако приемем за меродавно средното число за Европа около 16% са хората с увреждания. Отнесено към числеността на населението в България трябва да очакваме към 1 милион хора с увреждания. Това каза изпълнителният директор на Асоциацията за хората с увреждания Минчо Коралски в интервю за предаването "Нещо повече".

Коралски обясни защо броят на новите инвалидни пенсии се доближава до тези за осигурителен стаж и възраст:

Усложняването на достъпа за изслужено време и старост -  по-лесният достъп до пенсионната система се оказва инвалидната пенсия и изправени пред хипотезата да останат без всякакъв доход, хората предпочитат да вземат инвалидна пенсия, когато имат право на нея. Поради тази причина се създава впечатление, че пенсиите нарастват. Това общо взето е обратно пропорционално на намаляването на пенсиите за старост и прослужено време.

Коралски съобщи, че през февруари ще бъде представена единната инфирмационна система за хората с увреждания:

Единната информационна система ще е едно от най-добрите неща, които ще ни се случат тази година, тъй като след 7 години битка за нейното създаване, някъде към началото на месец февруари ще можем да представим на нашата общественост тази уникална информационна система, която е уникална не само за България, но бих казал и за света, тъй като до този момент нямаме данни някой да събира на едно място информацията, която касае хората с увреждания, обясни Коралски.

Специално за хората с увреждания имаме да догонваме толкова много, така че и малкото, което сме направили по-скоро трябва да бъде стимул за това, че наистина можем да го направим, добави изпълнителният директор на Асоциацията за хората с увреждания.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна