Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игов: Идеята за предучилищна за 4-годишните е добра, но не по съществуващия начин

Снимка: БГНЕС

Тези, които организират и управляват образованието, трябва да обяснят на родителите, че става дума не за училище, защото някак си асоциираме предучилищната подготовка веднага с това, че става дума за училище. Всъщност и практиката у нас е толкова порочна до този момент, че тя продължава още повече да засилва страховете на родителите. Това коментира в предаването "Нещо повече" психологът Иван Игов. Той припомни, че предучилищната подготовка за 5-годишните беше създадена с учебна програма, учебни помагала, тетрадки и т.н. В последствие обаче се оказа, че тези материали и учебни програми са леко адаптирани програми и учебници за I и II клас. За някои от материалите 5-годишните дори не са достигнали съответното ниво на възрастово развитие, подчерта психологът.

Трябва да се направи една програма, която наистина да е преход между детската градина и училището, в която да има повече игрови форми, да има такива модели на преподаване, при които без децата специално да учат – под формата на игра, на забавление, на спорт, да усвояват онези знания, умения и навици, които им трябват като възрастни.

Идеята е много добра, но за съжаление начинът, по който се осъществява в България, е ужасен, обобщи Игов. Според него училищата в големите градове не са пригодени не само за 4-годишните, но не са пригодени и за 14-годишните. Това може да доведе и до частично увреждане на психиката на малкото дете, посочи той и даде пример: Няколко юнаци от 6-ти клас хващат един второкласник и го пускат с главата надолу в тоалетната. Хващат ги и дори не ги наказват. Обяснението на директора беше: Голяма работа, момчешки истории.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени