Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договоряме лечение на българи в нов център за онкоболни в Австрия

Снимка: www.alzimaging.com

България има изключителна финансова стабилност, което привлича австрийските инвеститори, каза след срещата си с премиера Бойко Борисов министър-председателят на Долна Австрия д-р Ервин Прьол. Двамата са договаряли български граждани да се лекуват в новостроящия се супермодерен център за онкоболни.

Над 400 фирми от Долна Австрия си сътрудничат с българския бизнес и инвестират у нас, посочи Прьол:

България е една от най-стабилните страни междувременно в Европа. България е пример за една последователна, сигурна, финансова политика.

Срещата между Борисов и Прьол се състоя в строящия се център "Мед Стром", където след време ще се лекуват по нова модерна технология с линеен ускорител онкоболни, които сега нямат шанс. Вероятността центърът да поема и български пациенти е голяма, каза Борисов след срещата:

На ниво клетка ще може да атакува тумори и ракови образувания, които досега не са лечими.

Най-голям интерес австрийските медии проявиха за предстоящия у нас референдум. Борисов отказа да прогнозира резултати с обяснението, че тото не играе, но отговори какво би означавало, ако хората подкрепят с "да" строителството на АЕЦ "Белене".

Да каже народът "да" за този референдум означава да банкрутираме страната. Проект за 11 милиарда евро може и Долна Австрия да повлече. Всеки, когато отива да гласува за този референдум, трябва да знае ако е "за", откъде ще вземем 20 милиарда лева.

Бойко Борисов обясни още, че по подобие на Австрия и у нас може да се работи за енергийна ефективност и да се даде шанс на възобновяемите източници. 

Снощи имах възможност близо три часа да се разходя пеша из почти всички селца тука наоколо и не можах да намеря нито една къща, която да не е приведена в енергийна ефективност. Вече съм убеден, че ако българската държава инвестира, заедно с българските граждани, в енергийна ефективност, не само обликът на градовете и селата ще се промени, но абсолютно няма да ни е нужна подобна мощност.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова - пратеник на БНР във Виена

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна