Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Ратна Капур: Жените в Индия искат равни права като граждани

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Жестокото изнасилване на 23-годишната студентка по медицина през декември в Индия породи масови протести и искания за промяна на съдебната система и отношението към жените в обществото. Момичето почина две седмици след нападението от раните, получени при атаката, за която за обвинени шестима мъже. Те може да получат смъртни присъди, ако бъдат признати за виновни. Проблемът със сексуалното насилие е широкоразпространен в Индия, където изнасилване бива регистрирано на всеки 21 минути. Професорът по право Ратна Капур от индийския университет Джиндал Глоубъл обяснява какво беше различно в този случай, така че да доведе до остра реакция в обществото.

Трудно е да разберем защо конкретно събитие всъщност предизвиква толкова масова реакция, но имам две предположения. Едното е, че жената представляваше стремежите на нова и модерна Индия. Тя произхожда от социална класа с ниски доходи и баща й я е образовал, продал е земята си и е дал пари за образованието й. В същото време има толкова много жени, които навлязоха в публичното пространство след отварянето на пазара на труда, те получават образование, работни позиции. На тях им е писнало и са уморени от тормоза, който продължават да усещат, всеки път, когато се качат на автобус, вървят по улицата или просто са на публично място. А жените тук в млада Индия казват: "Ние не искаме защита, а равни права. Ние сме граждани на тази страна. Не сме просто нечия съпруга, майка, сестра или дъщеря, която има нужда от защита от страна на мъжете и от държавата. Нуждаем се от равни права като граждани, смята Ратна Капур.

Според проучване на фондация "ТръстЛо" от всички държави в Г20 в Индия е най-трудно да си жена. Професор Капур смята, че причините са свързани с промените в обществото и активното включване на жените в пазара на труда.

Мисля, че да бъдеш жена в Индия е много сложно. От една страна това е държава с огромни възможности за младите жени заради пазара на труда. Сега виждаме жените на постове, на които не ги виждахме дори преди десетилетие, независимо дали става дума за финансовия и банковия сектор или лекарската професия. От групи с ниски доходи виждаме много жени, които навлизат в средната класа.В същото време, когато пазарът се отвори, не мисля, че правителството или политическата класа всъщност разбираха, че също така трябва да подготвим Индия за отварянето му. Това означаваше промяна на образователната програма, промяна на начина, по който се мисли и се говори за жените в медиите, в политическите дискусии, както и в законодателството, подчерта професор Капур.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна