Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документалният филм за Петко Бочаров "Живот в три Българии" излиза на екран

Снимка: БГНЕС
Премиерата на документалния филм за Петко Бочаров „Живот в три Българии“ ще бъде тази вечер в Дома на киното от 18.30 часа. Журналистът навършва днес 94 години. 

Валентин Измирлиев, сценарист на филма: Петко е много телегеничен. Той е един образ, който отдавна се е наложил в съзнанието на българската публика.

Станислава Калчева, режисьор: 94 години не се побират в 54 минути - от много неща се отказах с мъка, защото първоначално материалът беше час и половина. Това е равносметка на един човешки дълъг, богат живот, но и равносметка на това, през което сме минали като народ, за да сме на дереджето, на което сме.

Петко Бочаров: Категоричен съм. Днешната България е най-хубава.

По отношение на досиетата на Държавна сигурност Бочаров каза: По времето на комунизма ДС измисли най-брилянтния план за времето, когато ще дойде демокрация в България, най-брилянтния план да бъдат омаскарени най-дейните, най-способните, най-годните хора, представители на това общество. На всички тези хора, които са елитът на нацията, като им прикачиш ти епитета "доносник"- никой не остава.

Репортажите на Светослава Кузманова можете да чуете от звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна