Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 партии и коалиции не са декларирали банковите си сметки в Сметната палата

Снимка: БГНЕС

За пръв път на парламентарни избори ще има информация от единен регистър за даренията на партиите. Двамата участници в изборите с най-значими суми засега са ПП "Движение България на гражданите" с 46 700 лева дарения за предизборната си кампания и Коалиция за България с 12 500 лева. Това показва Единният регистър на Сметната палата, според изискванията на Изборния кодекс. Досега на партиите, коалициите и инициативните комитети са дарени общо 203 700 лева. Председателят на одитната институция, професор Валери Димитров припомни изискванията, според които трябва да се отчитат получените от партиите дарения. 

Те трябва да подават информация в нашия регистър до три дни от възникването й. Когато сборът от дарени средства от едно лице надвиши хиляда лева, Сметната палата трябва да извърши проверка с Националната агенция за приходите, дали това лице има легитимни доходи, които да му позволяват да направи такова дарение.

Когато партия открива нова банкова сметка, трябва да информира Сметната палата в срок от една работна седмица - пет дни. Одитната институция е засекла, че 13 от регистрираните за изборите субекти не са декларирали банковите си сметки. Сред тях е и партията на една от групите протестиращи - "Демократична гражданска инициатива".

При нарушаване на изискванията за финансиране на предизборната кампания, се налага глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, каза Димитров.

Парите, които участниците в изборите могат да вложат, имат лимит. По закон кампанията на партиите и коалициите не може да струва повече от четири милиона лева, а инициативните комитети са длъжни да се ограничат до двеста хиляди лева.

По публикацията работи: Велина Сашева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна