Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иванова: Водата в произведеното в България пилешко месо е сведена до минимум

Снимка: БГНЕС

Д-р Райна Иванова от отдел "Контрол на храните" в Агенцията за безопасност на храните уточни в предаването "Преди всички", че Агенцията контролира предприятията, които произвеждат пилешко месо в България. Тя съобщи, че за миналата година, при 96 проби от пилешко месо, при 16 са установени несъответствия.

Установили сме завишено водно съдържание. Тази година пък имаме 181 проби от началото на годината, при 14 от пробите има такова установено несъотвествие, като 4 проби са взети по официален контрол, а 10 са по самоконтрол на предприятията.

Съгласно европейското и националното законодателство има разрешени добавки, които могат да се слагат в различните видове храни. Има лимитирани добавки, има добавки, които могат да бъдат слагани, колкото е необходимо. Искам да успокоя, че в България почти са сведени до минимум водата и солиевите разтвори в птичето месо, това което се произвежда на територията на Република България. От другото месо, произведено от страни-членки на ЕС, вземаме проби, когато имаме съмнения. Нямаме основание да се съмняваме в коректността на официалния контрол в другите страни.

Призовавам слушателите да четат етикетите при вносните продукти, там задължително трябва да бъде изписано какви добавки има и количеството вложена вода.

Илонка Аврамова - председател на Асоциацията на месопреработвателите, каза, че 30 български преработватели са спрели работа, изпълнявайки изикванията на наредбата. (Става дума за наредба № 32 за окачествяване, съхраняване и предлагане на пазара на птиче месо.)

Разговора на Веселина Миланова с д-р Райна Иванова и Илонка Аврамова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна