Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емели де Форест от Дания покори Евровизия

Снимка: Архив

Дания е тазгодишният победител на Евровизия. 20-годишната Емели де Форест получи най-голямата подкрепа на зрителите и на журито за песента "Only Teardrops" (Само сълзи). На второ място се класира Фарид Мамадов от Азербайджан, а трета остана Злата Огневич от Украйна.

Песента, с която 20-годишната Емели де Форест представи страната си, беше сочена за фаворит още преди снощния финал в шведския град Малмьо. Датската Шакира, както медиите наричат младата изпълнителка, изпълни любовната балада боса под съпровода на барабани и флейта. Впечатляващото изпълнение успя да спечели голяма част от над 125-те милиона телевизонни зрители, които следяха конкурса.

Още не мога да осъзная какво се случи, заяви Емели де Форест, след като разбра, че печели "Евровизия 2013".
Щастлива съм. Благодаря на Европа, че ми повярва и хареса моята песен. Благодаря и на семейството ми за подкрепата. Много съм развълнувана.

След датския триумф на Евровизия късно снощи, хиляди фенове празнуваха по улиците на Копенхаген. Към всеобщата радост се присъедини и премиерът на Дания Хеле Торнинг-Шмид, която поздрави Емили на Фейсбук страницата си.Следващото издание на Евровизия ще се проведе в Дания. Страната вече е била два пъти домакин на конкурса, след като датски изпълнители спечелиха Евровизия през 1963 година в Лондон и през 2000-та година в Стокхолм.
По публикацията работи: Калина Стайкова - за БНР от Копенхаген
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна