Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Костадинова: Администрацията трудно се лишава от решения, които вече е наложила

Снимка: БГНЕС

Светла Костадинова, директор на Института за пазарна икономика, каза в предаването "Преди всички", че една от причините новоизбраните управленци да обмислят облекчаване на условията за бизнеса и промени в обществените поръчки е, че нямат особено голям опит в тази сфера. За битката с консерватизма на администрацията и съпротивата на общините от въвеждане на промени в административното обслужване Костадинова поясни:

Проблемът е, че администрацията много трудно се лишава от решения, които вече е наложила като практика и като задължения в закона.
Общините и в момента се опитват да заобикалят написаните правила. Твърдят, че на общинско ниво не могат да се въвеждат допълнителни режими и лицензи, освен тези, които са записани в основния закон. Световната банка публикува скоро анализ на административните бариери пред бизнеса на общинско ниво. В този анализ се виждат големи разлики - например за една услуга в Пловдив се изискват 7 дни, докато в Бургас - 50 дни. В един град се заплаща минимална такса, в друг - таксата е изключително висока и тя значително надвишава разходите за нейното предоставяне.


Цялото интервю на Борислава Борисова със Светла Костадинова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна