Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Не е възможен конспиративен заговор за свалянето на премиера на Люксембург

Снимка: www.freefoto.com
Преподавателят по политически науки в университета в Люксембург Филип Поарие определя шпионския скандал свалил от поста премиера Юнкер по следния начин:

Този скандал разкрива, че в крайна сметка Люксембург, какво всички останали държави в Европа, има административен проблем с организацията на службите за сигурност. Г-н Юнкер носи не толкова политическа, колкото административна отговорност. Тя обаче доведе до предложението за оставка. Причината е следната – след 18 години управление, партиите от опозицията, както и някои депутати от управляващата коалиция, успяха най-сетне да намерят слабо място на Юнкер. Тази афера позволи на политическите му противници да го поставят на колене, след като досега той беше несменяем, заради отвърдения си европейски авторитет.

Директорът на Люксембургския институт по международни и европейски изследвания д-р Арман Клессе смята, че Юнкер има вина за създалата се ситуация:

За държава като България, която харесвам и познавам доста добре, подобни скандали са обичайни, но едва ли хората са предполагали, че това може да се случи и в Люксембург. Запазването на почтената политическа култура е заложено на карта. Някои от хората в тайните служби са правили каквото си поискат без необходимия външен контрол. Става въпрос за почти криминални дейности. Списъкът от афери е дълъг. Разузнавателните служби се обърнаха в слабото звено на държавата, което е немислимо за една демокрация.

И двамата анализатори не вярват да е възможен конспиративен заговор за свалянето на премиера на Люксембург. Въпреки важната му роля за реформата в еврозоната и фактът, че Великото херцогство е ключов банков център в Европа.

Политолозите вещаят и международна кариера на Юнкер, но не толкова на позиция в ЕС.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени