Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 16 000 пътници са преминали през ГКПП Капъкуле за 24 часа

Снимка: БГНЕС

Над 16 000 пътници са преминали през граничния пункт Капъкуле на турско-българската граница през последното денонощие. Представител на Областната дирекция за митници и търговия "Тракия" заяви, че трафикът на пунктовете Хамзабейли - Лесово и Капъкуле през тези дни е бил изключително интензивен поради пътуванията на турските граждани за ваканцията.

Движението се е нормализирало и вече няма задръствания на митниците. Само в неделя през Капъкуле са преминали над 3500 автомобила.

Джанер Сайгън от турския град Невшехир, който пристигнал с кола от Холандия, разказа, че пътуването през България е преминало добре и не са имали проблеми. Поради натрупването на автомобили на Капъкуле предпочели да влязат в Турция през граничния пункт Хамзабейли - Лесово.

Очаква се до утре вечер да се изтегли колоната от товарни автомобили, която на Капъкуле беше достигнала около 5 км.

Днес свършва ваканцията за Рамазан Байрама и много турски граждани се завръщат от чужбина в страната, поради което има натоварване на граничните пунктове. Автобусните фирми пуснаха допълнителни рейсове за България.

Обратният поток от Турция към България и европейските държави също е доста интензивен, тъй като турските гастарбайтери се завръщат от ваканцията.

На Капъкуле има над 5 км опашка от тирове, съобщи НТВ. Над 200 тира чакали на турската територия, за да преминат на българската страна. Задръстването е поради забавяне на работата на българския граничен пункт Капитан Андреево, твърдят местните власти. На Капитан Андреево се извършва генерална реконструкция и разширяване на митническия плац. Поради тази причина българската митница работи с намален капацитет, информираха от турската Областна дирекция за митници и търговия Тракия.

Очаква се опашката от тирове до утре вечерта да се изтегли. В Турция пътищата също се задръстиха от коли и автобуси с пътници, които се прибират по домовете си след ваканционните дни. По традиция обаче и тази година равносметката за Байрама е доста тъжна поради катастрофите, които станаха. За трите дни на Рамазан Байрама в десетките пътни катастрофи, които станаха, загинаха 42 души, а са ранени над 27 души, информираха турските медии.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна