Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбелязва Деня на народните будители

Снимка: Архив

България отбелязва Деня на народните будители, с който отдава почит на хората, посветили живота си за издигане на духовността на нацията.

Празникът е възможност да си спомним за първоучителите и последователите им, посветили живота си на издигането на духовността на нацията. Честванията започват през двадесетте години на миналия век. Този ден е и празник на паметта, като хранилище на универсалния човешки опит. Ето защо е естествено, дори във време на криза, а може би и точно заради това, да помним Паисий Хилендарски, Васил Левски, Иван Вазов, имената им, делата им, както и тези на още много други.

За началото на честванията разказва един от следовниците на народните будители директорът на Регионалния исторически музей в Пловдив главен асистент Стефан Шивачев – носител на почетното звание:

През 1922-ра година в залата на днешния Музей на Съединението се провежда първото в Пловдив значимо честване на Деня на народните будители, организирано от Стою Шишков, от тогавашната общественост на Пловдив.

Честването остава паметно в историята: Показва колко е необходим Денят на народните будители, колко са необходими в тогавашното време, а мога да кажа, че това е особено актуално и сега, това първо честване в нашата зала, създава традицията, която се утвърждава през следващите десетилетия.

В Габрово ще бъде връчена Априловската награда за литературно творчество. Отличието, което се присъжда за девета поредна година, е учредено по идея на местното дружество на писателите и читалището, чийто патрони са двамата дарители на габровското училище - Васил Априлов и Николай Палаузов. Журито ще избира между 11 заглавия на млади и утвърдени автори на стихове, публицистика, романи и краеведски съчинения. Престижната награда ще бъде връчена на специална церемония след традиционното честване, посветено на Деня на народните будители. С това ще завърши "Седмицата на будителите", в която културните институции предложиха на жителите на Габрово изложби, концерти и четения.

23-ма млади автори от Силистра и района са отличени на литературния конкурс "Духът на българина", посветен на Деня на будителите. С първите награди - за есе и стихотворение, са деветокласничката Росина Георгиева и 11-класникът Иван Савов:

Съвременните будители за мен са хората на изкуството, хората, които въпреки всичко останало, въпреки кризата, все още продължават да творят и все още продължават да вярват в литературата. Моите учители – всички са хора на изкуството, защото все пак изкуство е да учиш по-младите от теб. Трябва да си пожелаем, въпреки времето, да не губим своята същност, да не губим своя език, да не губим своята писменост. Според мен и в съвремието можем да открием такива хора, просто трябва да се вгледаме наоколо и наистина да оценим делото им, защото то понякога бива, не точно пренебрегвано, но не бива оценявано според своите достойнства. Това са например учителите, писатели, поети, хора на изкуството, които все още имат тази искра, тази пробуждаща искра на възрожденските будители. Пожелавам на хората да осмислят този ден, а не той да остане в спомените им като някаква традиция, която трябва да се спазва. Искам да се замислят защо трябва да се спазва тази традиция и защо се е наложила и продължава да се спазва и до ден-днешен.

1-ви ноември е и празник на програма "Христо Ботев" на Българското национално радио. Ще бъдат раздадени традиционните награди "Златен будилник", а по идея на слушател от Кърджали ще бъде учреден приятелски клуб на програмата и на сутрешния й блок "Нашият ден".

Програма "Хоризонт" ще посвети на народните будители специалното предаване "Аз, буки, веди" от 16 до 18 часа. Водеща директно от Велики Преслав ще бъде Цвети Радева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна