Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За българския преход и нашенската Европа

Берлинската стена днес е само туристическа атракция
Снимка: Анелия Кръндева

20 години след падането на Берлинската стена и края на ерата на комунизма е важен дебатът за цивилизационната ни промяна, за това доколко пътят ни към Европа наистина е свързан с ценностите и правилата на съвременния свят. В центъра на предаването ще бъдат равносметката за изминалите 20 години и стъпките към европеизиране на обществото ни. Защото преходът свърши и днес трябва да насочим усилията си към гражданското общество, към равнопоставеността, към образованието и културното ни израстване.
По тези важни въпроси в студиото ще говорим с проф. Божидар Кунчев, преподавател в Софийския университет, литератор и един от първите участници в протестите през `89-та година. За интелигенцията и промяната, за интелигенцията и политиката или затова доколко днес сме европейска страна.
Във втората част на дебата ще се включи Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, който проведе един от най-големите протести в най-новата ни история, защитавайки правата на учителите, нивото на образованието ни. Въпросите за европейските правила, за гражданското общество и равнопоставеността днес в България ще бъдат също в кръга на разговорите в студиото.
Защото преходът свърши, в ход е европеизацията.

Предаването "Врата към Европа" можете да слушате в четвъртък, 12 ноември, от 17.00 часа
По публикацията работи: доц. д-р Мирослава Кортенска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени