Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Живко Петров с премиера на „Аполония“

Истории за живота, любовта и най-вече за тишината разказва Живко Петров във втория си солов албум Ten, който ще има своята премиера в Археологическия музей в Созопол от 23.00 часа тази вечер. Албумът е продължение на дебютния соло пиано проект на Петров..

публикувано на 30.08.19 в 19:30
Балет „Арабеск“

Балет „Арабеск“ с наградата „Аполон Токсофорос“ за 2019 година

Балет „Арабеск“ беше отличен с наградата „Аполон Токсофорос“ за изключителен принос в развитието на българската култура на тазгодишното 35-о изданието на „Аполония“. Статуетката връчи артистичният директор на фестивала Маргарита Димитрова на официалното..

публикувано на 30.08.19 в 18:35

Александрина Пендачанска и първият ѝ майсторски клас на „Аполония“

Да се доверяваме на интуицията си, но и да бъдем по-осъзнати, съветва ни световната оперна прима Александрина Пендачанска. От 25 август насам този съвет тя дава и на младите момичета, които взеха участия в първия ѝ майсторски клас, част от програмата на..

публикувано на 30.08.19 в 18:30
Музея на виното в Мелник

Музеят на виното в Мелник предлага любимото вино на Уинстън Чърчил

Британският държавник Уинстън Чърчил не е бил благосклонен към България, но не може да се каже същото и за отношението му към българското вино. Макар и да не е толкова известно, колкото италианското или френското, българското вино все пак има своите..

публикувано на 26.08.19 в 13:25

„Магията на шоколада“ или храната на боговете, побрана в книга

Не е изненада, че шоколадът се прави от какао. То пък от своя страна се добива от плодовете на дървoто „Theobroma cacao“, което вирее в Южна Америка. В превод името на дървото означава „храна на боговете“. Едва ли по-точно бихме могли да определим шоколада...

публикувано на 16.08.19 в 19:20

„Чети във влака“ с новото приложение на БДЖ

БДЖ започна нова инициатива, която се стреми да накара хората да отворят по една електронна книжка във влака. Вече повече от седмица във влаковете всеки пътник може да сканира посочения във вагона QR код, който го отпраща във виртуалната..

публикувано на 09.08.19 в 19:10

„Рай на Земята“ с Лятната академия по драматургично писане

Ден ни дели от края на тазгодишното издание на Лятната академия по драматургично писане, която сдружение „Арте Урбана Колектив“ организира за четвърти пореден път. В рамките на десет дни академията събра участници и ментори от цял свят, които трябваше да..

публикувано на 09.08.19 в 18:10
Бланките на проекта

Почеркът на Пловдив – индивидуален и със свободен дух

„Обичам Пловдив, пиша на ръка“ гласи първото изречение от инициативата, която български художници и типографи организираха, за да създадат индивидуалният почерк на Пловдив. В рамките на три дни, започвайки от ключовата дата 24 май, Красимир Ставрев и един..

публикувано на 28.06.19 в 19:05
Ерик Уайнър в Античния театър в Пловдив

Ерик Уайнър ни съветва да забавим темпото

Неговата книга „География на блаженството“ се превърна в истински бестселър у нас, а книгата, върху която работи в момента е насочена към практическата философия – тема, която според него леко стряска хората. Ерик Уайнър, познат като американски..

публикувано на 21.06.19 в 19:10

Поетът Иван Ланджев с „Орфеев венец“

Кое е онова, което остава след притока на информация – злободневна, фалшива, преходна? Коя е онази непрестанна новина и има ли такава изобщо? Подобни въпроси буди новата стихосбирка на поета Иван Ланджев – „Ти, непрестанна новина“. Тя е и повода поетът да..

публикувано на 15.06.19 в 10:20