Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Читателският дневник – забравеното удоволствие

Твърди платнени корици, като онези, които намират място на прашните библиотечни рафтове, криещи безброй истории. Шрифт, напомнящ ерата на пишещите машини. Уютен винтидж стил и стотици страници, които тихо ми нашепват да се впусна в нови литературни..

публикувано на 27.04.18 в 19:55
Американският рапър Кендрик Ламар получи тазгодишата награда

Журналистика с душа или наградите „Пулицър“

За пореден път имената на „Ню Йорк таймс“ и „Вашингтон пост“ са сред спечелилите престижната награда „Пулицър“. До тях се нареждат и тези на агенция „Ройтерс“ и списание „Ню Йоркър“. Изненадата обаче, поне за традиционно мислещите, както ги нарича..

публикувано на 20.04.18 в 19:05
Сребра Касева

Първи международен конкурс за лютиери в България

Казанлък се гордее с богатия си културен календар. Той е запълнен с немалко събития, но четири от тях са ключови – Чудомировите празници, които съвсем скоро отбелязаха четвърт век, Фестивалът на розата, който тази година ще избере своята 50-а царица,..

публикувано на 06.04.18 в 19:20
Музеят на Чудомир в Казанлък

Чудомир и звукът на тишината

„Каква приятна тишина би настъпила, ако хората говорят само това, което са добре премислили“, казва художникът и автор на едни от най-забележителните кратки хумористични разкази Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Дали заради бленуваната от всички тишина, дали..

публикувано на 09.04.18 в 09:05
Кадър от филма

„Нощта, в която плувах” или връщането обратно в детството

Да си дадеш свобода и да оставиш нещата просто да се случат – може би това е усещането, което всеки от нас е имал като дете, но някак с годините е започнал неусетно да губи. Причини много – за всеки различни и достатъчно ограничаващи. Двама режисьори..

публикувано на 23.03.18 в 19:05
Част от плаката на филма „Смъртта на поетесата”

Уникалните истории на Клаудия Ландсбергер

Ако ви оставаше само един ден живот, какво бихте направили? Едва ли някой е готов да потърси отговора на този въпрос. „Смъртта на поетесата” – израелският филм на Дана Голберг, който е част от 22-рия „София филм фест” , обаче го прави. Филмът ни сблъсква с..

публикувано на 16.03.18 в 19:30
Експонати от изложбата

Проф. Веселина Инкова: „Златното руно” е реалност

Много знания и въображение са вложили създателите на изложбата, която беше открита преди ден в Националната художествена галерия „Двореца”, под заглавие „Златното руно. Пътят на Аргонавтите”. Експонатите са предоставени от  „Колекция Васил Божков” и..

публикувано на 16.03.18 в 19:20
Професор Петър-Емил Митев

Професор Петър-Емил Митев: Приносът на Исак Паси за българската култура е изключителен

Тази седмица Софийският университет отбеляза 90 години от рождението на Исак Паси – философ, културолог, изкуствовед, преподавател, който неизменно пълнеше аудиториите, ерудит, автор на над 40 книги. „Откритите лекции” на Паси през 80-те години са истинско..

публикувано на 16.03.18 в 19:10
Кристиян Постаджиян

С мирис на шоколад или с вкус на хазарт

От известно време в телевизионния ефир се върти реклама, която някак спортно ни подтиква да не посягаме към сладките изкушения и да не забравяме, че „Шоколада само го миришем“. Тази реклама няма за цел да представи по най-примамливия и апетитен начин..

публикувано на 02.03.18 в 19:05
Мариана Ганчева и Антон Митов в студиото на предаването.

"Иронии на времето" с Антон Митов

<iframe width="850" height="478" src="https://www.youtube.com/embed/_W2-Xo3q5A8" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe> "Иронии на времето" е авторската рубрика на Антон Митов в предаването "Какво се..

публикувано на 27.02.18 в 13:55