Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации
Екипът на филма

Победени от радиостанцията

Да бъдеш победен не от техниката, а от липсата на хората, които боравят с нея – така група войници, преживели всевъзможни битки, се оказват победени от Националното радио в Истанбул, което се опитват да превземат. Това ни разказва филмът „Анонс“ –..

публикувано на 14.09.18 в 19:05

С репортажи за филми, изложби и концерти програма „Христо Ботев“ на БНР започва директните си предавания от „Аполония 2018“

Ето какво можете да чуете в предаването „Какво се случва“ в петък, 31 август, от 18 часа: • Разговор с Маргарита Димитрова, артистичен директор на Празниците на изкуствата „Аполония 2018“ преди началото на фестивала. • Кинокритикът проф. Божидар Манов..

публикувано на 31.08.18 в 10:15

Изкуството на писане на истории в дигиталната епоха

За трета поредна година Лятна академия по драматургично писане събира млади творци от цял свят. Този път темата е „Изкуството на писане на истории в дигиталната епоха“. В лятната академия и тази година участват лекторите и менторите от различни страни. Един..

публикувано на 20.07.18 в 19:05

„Самодива“ – филмовата история на Олга Дочева

Казват, че по нашите земи има самодиви, които излизат сред природата на Еньовден и по залез започват да играят бурни хора... И тук сюжетът на новия български филм „Самодива“ проследява последното им лято и очакването на спасителя – полу-човек,..

публикувано на 16.07.18 в 14:10

В няколко кадъра – киноработилница за млади творци

Миналата седмица (7-13 юли) се проведе третото издание на „Киноработилница“ – уъркшоп поредица за младежи на възраст между 13-19 години, която представя реалния процес по правене на кино „В няколко кадъра“, каквото е и мотото на работилницата тази година...

публикувано на 16.07.18 в 13:25

„Изкуство без възраст“ или как деца обучаваха възрастни в компютърна грамотност

Преодоляване на културната изолация, породена от недостъпните за хората в пенсионна възраст информационни канали – това беше целта на проекта „Изкуство без възраст“, организиран от фондация Credo Bonum. От февруари до юни проектът предостави различни..

публикувано на 08.07.18 в 09:00

„Срам“ и други душевни катастрофи

Марио или Мачо, както го наричат всички, е бедно момче, което бяга от училище, за да работи по строежи. Намира утеха и радост единствено в приятелката си Дона. Те се срещат тайно, под претекст, че момичето се срамува от професията на майка му – училищната..

публикувано на 07.07.18 в 09:00

Националният военноисторически музей навърши 102

С отворени врати и достъп до артефакти, съхранявани повече от век, с участието на Представителния духов оркестър на Военноморските сили и този към Националната гвардейска част Националният военноисторически музей отпразнува своята 102-ра годишнина...

публикувано на 06.07.18 в 19:05
Галя Георгиева, мениджър на международни фестивали, културни дейности и специални събития в Държавен културен институт „Културен център „Двореца“

Дворецът в Балчик – най-любимият за всички фестивали

„Любовта живее в моето сърце непрекъснато, нито едно сърце не може да забрави преживяното” – казват, че тези думи принадлежат на румънската кралица Мария, чието сърце остава завинаги в Балчик. Тя за пръв път посещава живописния бряг през 1921 година и..

публикувано на 05.07.18 в 10:24
Бронзовата къща

Общината няма да открива Бронзовата къща

Проектът „Бронзовата къща” на мястото на мавзолея в София вече е готов, но няма да бъде открит официално от общината. Причината е обидата от появилото се видео, в което българинът и автор на проекта Пламен Деянов, работещ от дълги години в Австрия,..

публикувано на 02.07.18 в 13:50