Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Жанин Ал-Шаргаби (вляво) и Антонина Лозанова

Филмът „100-годишна граница“ показва силата на българския дух

„Околобългарско“ отново тръгна на път, за да разкаже историите на вдъхновяващи хора, които търсят промяна. Това лято екипът на младежкия проект, който проявява интерес към положението в страната и иска да допринесе за развитието на обществото ни, се запъти..

публикувано на 17.11.19 в 09:15

30-годишнината от падането на Берлинската стена в изложбата Pass the Ammo #4

30-годишнината от падането на Берлинската стена е отразена в международната изложба Pass the Ammo, която глобалната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts откри тази седмица в Гьоте институт. Toва е четвъртото издание от серията поп-ъп събития..

публикувано на 16.11.19 в 12:50

„Осъзнато в неосъзнатото“ от Здравко Миленов

Понякога си мислим, че можем да скрием мрака в нас от света, като просто го заровим дълбоко в съзнанието ни. Умът обаче помни. И винаги се връща към онова, което е оставило следа, макар и едва доловима понякога. Тогава единственото, което ни остава, е да..

публикувано на 15.11.19 в 17:35

„Великите филмови режисьори“ в цветните и колоритни портрети на Анди Туи

Куентин Тарантино, Кристофър Нолан, Мартин Скорсезе, Алфред Хичкок, Федерико Фелини, Акира Куросава, Дейвид Линч и още немалко значими имена от историята на кинорежисурата намират място в цветната книга „Вликите филмови режисьори“. Всички те са представени..

публикувано на 08.11.19 в 19:05

Стрийт фотографията търси неуловимото в ежедневния живот

Жанрът води началото си още от началото на 20-и век и документалната фотография. Това е фотография, която провокира автора да намери свой почерк и своя собствена естетика. Тя изисква много комплексни умения и усет за живота около нас. „Добрата фотография..

публикувано на 04.11.19 в 11:45
Лицеят „Галатасарай“ в Истанбул

Бележити българи са оставили следа в историята на лицея „Галатасарай“ в Истанбул

70 известни българи са част от историята на престижния султански лицей „Галатасарай“ в Истанбул. Днес в Културния център „Тракакрт“ в Пловдив бяха изложени постери с фотоси и документална информация за 36 от тези български възрожденски личности, учили в..

публикувано на 01.11.19 в 19:00

„Феминизмът през мъжките очи“ – филм на Петя Плачкова

„Какво е феминизмът в 21-ви век?“ и “Как се възприема феминизмът от мъжете?“ са въпроси, които създават пространство за дебати и провокират допълнителни въпроси. Господстващата дезинформация, която често е в дъното на много от проблемите ни, спомага за..

публикувано на 23.10.19 в 11:25

Страда ли медийната свобода в Европа

Няма безплатен обяд, същото се отнася и за информацията, смята проф. Милко Петров. Като преподавател по чуждестранна журналистика в ФЖМК към Софийския университет "Св. Кл. Охридски", той следи развитието на медиите по света и неминуемо прави..

публикувано на 11.10.19 в 19:10
Анри Кулев

Филм за Анри Кулев

В рамките на европейския проект "Нощта на учените" в Нов български университет бяха показани три филма на Иво Драганов и екип. Единият от тях "Агресивна нежност" е за големия български режисьор на анимационни, документални и игрални филми Анри..

публикувано на 30.09.19 в 16:29

Живко Петров с премиера на „Аполония“

Истории за живота, любовта и най-вече за тишината разказва Живко Петров във втория си солов албум Ten, който ще има своята премиера в Археологическия музей в Созопол от 23.00 часа тази вечер. Албумът е продължение на дебютния соло пиано проект на Петров..

публикувано на 30.08.19 в 19:30