Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

„Самодива“ – филмовата история на Олга Дочева

Казват, че по нашите земи има самодиви, които излизат сред природата на Еньовден и по залез започват да играят бурни хора... И тук сюжетът на новия български филм „Самодива“ проследява последното им лято и очакването на спасителя – полу-човек,..

публикувано на 16.07.18 в 14:10

В няколко кадъра – киноработилница за млади творци

Миналата седмица (7-13 юли) се проведе третото издание на „Киноработилница“ – уъркшоп поредица за младежи на възраст между 13-19 години, която представя реалния процес по правене на кино „В няколко кадъра“, каквото е и мотото на работилницата тази година...

публикувано на 16.07.18 в 13:25

„Изкуство без възраст“ или как деца обучаваха възрастни в компютърна грамотност

Преодоляване на културната изолация, породена от недостъпните за хората в пенсионна възраст информационни канали – това беше целта на проекта „Изкуство без възраст“, организиран от фондация Credo Bonum. От февруари до юни проектът предостави различни..

публикувано на 08.07.18 в 09:00

„Срам“ и други душевни катастрофи

Марио или Мачо, както го наричат всички, е бедно момче, което бяга от училище, за да работи по строежи. Намира утеха и радост единствено в приятелката си Дона. Те се срещат тайно, под претекст, че момичето се срамува от професията на майка му – училищната..

публикувано на 07.07.18 в 09:00

Националният военноисторически музей навърши 102

С отворени врати и достъп до артефакти, съхранявани повече от век, с участието на Представителния духов оркестър на Военноморските сили и този към Националната гвардейска част Националният военноисторически музей отпразнува своята 102-ра годишнина...

публикувано на 06.07.18 в 19:05
Галя Георгиева, мениджър на международни фестивали, културни дейности и специални събития в Държавен културен институт „Културен център „Двореца“

Дворецът в Балчик – най-любимият за всички фестивали

„Любовта живее в моето сърце непрекъснато, нито едно сърце не може да забрави преживяното” – казват, че тези думи принадлежат на румънската кралица Мария, чието сърце остава завинаги в Балчик. Тя за пръв път посещава живописния бряг през 1921 година и..

публикувано на 05.07.18 в 10:24
Бронзовата къща

Общината няма да открива Бронзовата къща

Проектът „Бронзовата къща” на мястото на мавзолея в София вече е готов, но няма да бъде открит официално от общината. Причината е обидата от появилото се видео, в което българинът и автор на проекта Пламен Деянов, работещ от дълги години в Австрия,..

публикувано на 02.07.18 в 13:50

Магията на марионетния театър

Магията на японския марионетен театър „Такеда“ ще бъде представена за първи път у нас през септември. Идеята на проекта е да представи техниките на театъра, но с помощта на български куклени артисти. Японският артист Сенджу Такеда работи с традиционните..

публикувано на 25.06.18 в 15:05

Съвременната жена като „Точка на баланс“

Съвременната жена като „Точка на баланс“ в днешния динамичен свят беше представена в изложбата на две млади български художнички – Магдалена Николова и Сандра Стойчева. Изложбата им „Точка на баланс“, която се организира от сдружение „Толкова близо, толкова..

публикувано на 08.06.18 в 19:05

11 години София Прайд – мирното шествие на ЛГБТИ обединява и разделя

28 юни 1969 година се смята за началото на световното гей движение. На 27 срещу 28 юни акция на полицаи в гей бар Стоунуол Ин, Манхатън, Ню Йорк арестува бармана и няколко гости. По онова време в САЩ хомосексуализмът се наказва със закон. Около 200 души не..

публикувано на 08.06.18 в 18:30