Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Светът през книгите” нещата около нас и в нас през „Библейски графити” на Палми Ранчев

Това е сборник с негови разкази, които силно впечатляват с конкретиката си, с интригуващите сюжети и непредсказуемите си финали.
Палми Ранчев има бурна и нетипична за съвременен български писател биография. Бил е боксьор, треньор, собственик на кафене и игрална зала, директор на вестник, журналист, сценарист, телевизионен водещ и безработен. Негови стихове и разкази са включени в български и чуждестранни антологии на съвременната българска литература. Превеждани са на английски, френски, полски, испански, унгарски, турски, сръбски, гръцки и други езици. През 2008 година е сред четиримата носители на международната награда „Банк Аустриа Литерарис”, която се присъжда за художествена литература, поезия и проза на писатели от Източна и Югоизточна Европа от „Банк Аустрия Уни Кредит”, "КултурКонтакт" Австрия и издателство „Визер”.
Събитията в „Библейски графити” са пречупени през житейския обектив на бивш професионален боксьор. Той се опитва да си изкарва прехраната както всички на обществената авансцена: алчни мошеници, комбинатори, номенклатурни слуги, слуги на партийни слуги, слуги на слугите. Но не иска да преминава границата, след която окончателно губи личните си човешки устои. Възможно ли е? Или усилията му само поддържат илюзията. Защо „библейски”? Двайсет години преминаха в старозаветна жестокост и бродене из пустинята. Затова старозаветните графити и графитите от софийските улици постигат съзвучие. „Библейски графити” търси основните човешки тонове в недрата на невротизирания от безкрайния преход човек.

Понеделник, 23 ноември, от 17.00 часа
По публикацията работи: Румен Леонидов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени