Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Останете у дома на 27 ноември вечерта заедно с маестро Емил Табаков, Минчо Минчев, Николай Минчев и Симфоничния оркестър на БНР

Минчо и Николай Минчеви - директно от зала "България", петък, 27 ноември, от 19.00 часа
Снимка: Архив

Естествено, че столичани биха могли да проследят събитието „на живо”, като посетят концертната зала. Но този път е може би по-добре да си останат у дома. Най-малко по две причини.
Първата: билетите за концерта на радиооркестъра вървят като топъл хляб и едва ли ще останат за вечерната каса. Втората обяснява първата: не бива да пропускате изявата на солистите в програмата - двамата цигулари Минчо Минчев и Николай Минчев – любимци за всички, магнитно притеглящи с талант, майсторство и харизма всичко живо по пътя си. Те ще се изявят в една композиция, ключова за 20-ото столетие: Първото кончерто гросо от Алфред Шнитке. Дори във facebook – световната електронна „книга за лица, похвали и оплаквания” - отеква авторитетът на младия български концертмайстор в Германия Николай Минчев: неговата колежка С.Фридрих от оркестъра във Вупертал е написала ”Той така страхотно ръководи оркестъра, че за какво изобщо ни трябва диригент?...”
Десетата симфония от Дмитрий Шостакович е мащабният оркестров опус, който в една добре конструирана концертна програма има предназначението да остави оркестъра да блесне с всичките свои качества. Тя същевременно е и предизвикателството, което може пък да разкрие къде е ахилесовата пета на състава и на неговия шеф Емил Табаков. Самата симфония обогатява слушателя с разнообразни и противоречиви преживявания, за да го остави щастлив, пречистен и оптимистично настроен.
В самото начало на програмата стои чудесно произведение, което не е звучало в изпълнение на голям български състав кой знае от кога - Кончерто гросото опус 6 № 5 от Георг Фридрих Хендел. Чак не е за вярване, че радиооркестърът се насочва към оркестровото творчество на Хендел! Е, насочва го шефът Табаков естествено, което също си е жажда за предизвикателства.
Очакваме с много голяма степен на сигурност музикален бонус – биса на солистите Минчев&Минчев.
Радиослушателите получават и друг сериозен бонус, в сравнение с посетителите в залата: рубриката „Диалози в паузата” на Здравка Андреева, която се стреми да представи главните действащи лица в съответната програма, новости от живота на радиооркестъра, актуални събития в музикалната дейност в БНР. Този път Здравка Андреева е поканила свеж, остроумен и непредубеден събеседник. Който иска да узнае името му – да слуша програма „Христо Ботев”.
Ако ли пък не можете да останете у дома – можете да слушате концерта на радиооркестъра и в автомобила си.

В програмата на концерта:
Георг Фридрих Хендел - Кончерто гроссо оп. 6 № 5
Алфред Шнитке - Кончерто гроссо № 1 за две цигулки
Дмитрий Шостакович - Симфония № 10, оп. 93

Още подробности за концерта прочети тук www.bnr.bg

По публикацията работи: Здравка Андреева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна