Музикални вечери

от понеделник до петък
от 19.30 до 21.20 часа

неделя
от 22.00 до 24.00  часа


понеделник
“Еврорадио”
Излъчват се документални записи от предварително избрани концерти от предложенията на Европейския съюз за радио и телевизия. “Еврорадио” предлага уникална възможност да бъдете възможно най-скоро в най-големите световни зали и на най-престижните фестивали, с най-звездните съвременни имена и най-новите музикални композиции.
Екип: „Класика“

вторник
“Студио музика”
Предаването представя личности и събития от музикалното минало и настояще. Търси и показва артефакти, свързани с българската и световната музика. Реконструира забравени музикални събития, припомня исторически записи и концерти с изключителна стойност, особено важни за българската музикална култура.
“Студио музика” е отворено за различни позиции и оценки за миналото, настоящето и бъдещето на музиката.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева

сряда
“Контемпо”
Предаване за старинна и съвременна музика (преди Моцарт и след Вагнер?), което има интердисциплинарен и дискусионен характер, без жанрови и стилови предубеждения.
Барок и Джаз, Авангард и Ренесанс съжителстват в равнопоставено гласоводене на територията на предаването. Негова цел е да показва допирни точки на отдалечени епохи в музиката. Идеята – да информира, провокира, образова и забавлява. Посланието: музиката е във времето, времето е в нас!
Рубрики: “Класиката” (на модернизма), “Интелектуалци за музиката” (гостуват представители на други изкуства), “Нещо нечуто”, “Премиера”, “Новина на деня” (нови имена, дискове, кореспонденции, явления…), “Да капо” (отново за познатите), “Композитор на месеца” (главно български), “Понятия” (музикални понятия) и редица други, които се явяват при случай: “Година на…”, “Хитове от миналия век”, “Минутка за сноба”, “Загасете радиото”, “Паралели”, “Жената на композитора”, “Радиопотайности”, “Извън ефира”, “По ваше желание”…
Може да получавате информация за актуалната програма и всичко, което ви интересува, ако ни пишете на:
e-mail: kp11@abv.bg
Екип: Милен Панайотов, Янина Богданова, Цветана Тончева

четвъртък
“Метроном”
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

петък
“Български изпълнители”
Свирят български състави и изпълнители, звучат записи от фестивали у нас, както и нови записи от Първо студио на БНР. Това е денят за директните излъчвания на концертните цикли от “Златния цикъл” на симфониците на БНР от столичната зала “България”.
Екип: „Класика“

неделя
"Музикални вечери"
Екип: „Класика“

Публикации
Рут Колева

С концерт на Рут Колева ще бъде закрит 21-ият Международен джаз фестивал в Банско

Първи на сцената по време на заключителната вечер на 21-ия Международен джаз фестивал в Банско в събота ще се качат The Juke Joint Royals от Австрия.Това е сравнително нова група, която е известна със своите изпълнения в стил ритъм енд блус и буги-вуги...

публикувано на 10.08.18 в 09:10
Balázs Bágyi New Quartet

Унгарската звезда Балаж Бади и вокалистката Криста Почай ще открият на 10 август джаз вечерта в Банско

Балаж Бади e известен унгарски барабанист и композитор. Балаж Бади е едно от най-представителните имена на унгарската джаз сцена, който има свой собствен състав вече повече от две десетилетия. Групата, с която свири сега, съществува от 2012 година...

публикувано на 09.08.18 в 09:05

Концерт на фламенко кралете Gipsy Kings с Пако Балиардо на Джаз феста в Банско на 9 август

Концертът на кралете на фламенкото – Gipsy Kings ще бъде кулминацията на вечерта на Джаз феста в Банско на 9 август, с която тя ще завърши. Легендарният френски състав ще излезе на сцената на Джаз феста в Банско, воден от не по-малко прочутия Пако Балиардо,..

публикувано на 08.08.18 в 09:05
Александрина Симеон квинтет и Бени Браун

Джаз вечерта в Банско на 8 август ще започне с българско-немската формация Alexandrina Simeon Quintet & Benny Brown

Първи за вечерта на сцената на централния площад "Никола Вапцаров" в Банско ще излязат Александрина Симеон квинтет с Бени Браун. И двамата родители на джаз певицата и композиторка Александрина Симеон са оркестрови музиканти, а баба й, на която е..

публикувано на 07.08.18 в 09:10
Максим Анухин, Саймън Уирш

С концерт на швейцарско-руското дуо Ethnic Trance ще започне четвъртата вечер на Джаз феста в Банско

Дуото Ethnic Trance се състои от швейцарския кларинетист Саймън Уирш и неговия руски колега Максим Анухин, представител на неокласическата традиция на руската колянна арфа, известна още като гусли. Музикантите се срещат през 2013 г. по време на..

публикувано на 06.08.18 в 12:10
Indigo Kids

Младите таланти от "Индиго кидс" ще открият третата вечер на Джаз феста в Банско

Програма "Христо Ботев" продължава да излъчва концертите от 21-ия Международен джаз фестивал в Банско. На 6  август първи на сцената на площад "Никола Вапцаров" в Банско ще излязат младите таланти от "Индиго кидс". Групата е най-новият проект на Явор..

публикувано на 05.08.18 в 09:05
Big Band Nisville

По програма "Христо Ботев" на 5 август ще излъчим директно от Джаз феста в Банско втората концертна вечер

Директнното излъчване по програма "Христо Ботев" от сцената на централния площад на Банско стартира точно в 19 часа, когато започва концеирта на Big Band Nisville с диригент Владан Караджов (Сърбия). Тожва е сръбският Биг бенд на Нишвил фестивал...

публикувано на 04.08.18 в 09:05

Петя Буюклиева ще пее на откриването на 21-вия Международен джаз фестивал в Банско

21-вият Международен джаз фестивал в Банско се открива с концерт на Петя Буюклиева и Биг бенд Благоевград. Петя Буюклиева е поп певица, но има в репертоара си и много джазови мелодии. Преди няколко месеца Петя направи страхотен концерт с Биг бенд..

публикувано на 03.08.18 в 09:10

21-ият Международен джаз фестивал в Банско в ефира на програма "Христо Ботев"

През двете десетилетия, през които съществува, Международният джаз фестивал в Банско се утвърди като най-големият летен джаз форум в България. Заслужената широка популярност сред специалисти и почитатели по целия свят превърна този празник за любителите..

публикувано на 02.08.18 в 10:50

Константин Илиевски – родолюбец и космополит

На 20 юли „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев“ остават верни на традицията да представят в своите петъчни издания портрети на утвърдени български изпълнители и композитори. Личността, с която ще запознаем меломаните, успява по впечатляващ за..

публикувано на 20.07.18 в 09:25