Музикални вечери

от понеделник до петък
от 19.30 до 21.20 часа

неделя
от 22.00 до 24.00  часа


понеделник
“Еврорадио”
Излъчват се документални записи от предварително избрани концерти от предложенията на Европейския съюз за радио и телевизия. “Еврорадио” предлага уникална възможност да бъдете възможно най-скоро в най-големите световни зали и на най-престижните фестивали, с най-звездните съвременни имена и най-новите музикални композиции.
Екип: „Класика“

вторник
“Студио музика”
Предаването представя личности и събития от музикалното минало и настояще. Търси и показва артефакти, свързани с българската и световната музика. Реконструира забравени музикални събития, припомня исторически записи и концерти с изключителна стойност, особено важни за българската музикална култура.
“Студио музика” е отворено за различни позиции и оценки за миналото, настоящето и бъдещето на музиката.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева

сряда
“Контемпо”
Предаване за старинна и съвременна музика (преди Моцарт и след Вагнер?), което има интердисциплинарен и дискусионен характер, без жанрови и стилови предубеждения.
Барок и Джаз, Авангард и Ренесанс съжителстват в равнопоставено гласоводене на територията на предаването. Негова цел е да показва допирни точки на отдалечени епохи в музиката. Идеята – да информира, провокира, образова и забавлява. Посланието: музиката е във времето, времето е в нас!
Рубрики: “Класиката” (на модернизма), “Интелектуалци за музиката” (гостуват представители на други изкуства), “Нещо нечуто”, “Премиера”, “Новина на деня” (нови имена, дискове, кореспонденции, явления…), “Да капо” (отново за познатите), “Композитор на месеца” (главно български), “Понятия” (музикални понятия) и редица други, които се явяват при случай: “Година на…”, “Хитове от миналия век”, “Минутка за сноба”, “Загасете радиото”, “Паралели”, “Жената на композитора”, “Радиопотайности”, “Извън ефира”, “По ваше желание”…
Може да получавате информация за актуалната програма и всичко, което ви интересува, ако ни пишете на:
e-mail: kp11@abv.bg
Екип: Милен Панайотов, Янина Богданова, Цветана Тончева

четвъртък
“Метроном”
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

петък
“Български изпълнители”
Свирят български състави и изпълнители, звучат записи от фестивали у нас, както и нови записи от Първо студио на БНР. Това е денят за директните излъчвания на концертните цикли от “Златния цикъл” на симфониците на БНР от столичната зала “България”.
Екип: „Класика“

неделя
"Музикални вечери"
Екип: „Класика“

Публикации

Директно от Русе - „Musica Sacro-Profana“

Преките включвания от Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе продължават с концерта „Musica Sacro-Profana“ с участието на  Зефира Вълова  – барокова цигулка, Явор Генов – теорба, Родни Прада – виола да гамба и Марчин Святкевич –..

публикувано на 23.03.19 в 08:25
Леонардо да Винчи,

Директно от Русе - концерт на ансамбъл La Rossignol

Директните ни излъчвания от Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе продължават с концерт на ансамбъл La Rossignol („Славеят“) по повод 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи. В програмата ще звучат дворцова музика и танци от времето..

публикувано на 22.03.19 в 08:10
Пламен Джуров и Софийски солисти

Директно от Русе - концерта на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ (първа част)

Директните излъчвания от Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе продължава с първа част от концерта на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров, солисти: Минчо Минчев – цигулка, Николай Минчев – цигулка, Красимир..

публикувано на 21.03.19 в 08:25
Кристоф Барати

Запис от концерта на Кристоф Барати и Радиосимфониците свирят музика с духа на Унгария

По повод националния празник на Унгария – 15 март – Симфоничният оркестър на Българското национално радио и неговият главен диригент Марк Кадин подготвиха програма, пропита от унгарски дух. Прозвучаха „Унгарски марш“ от Ектор Берлиоз, Концерт за цигулка и..

публикувано на 20.03.19 в 15:22
Квартет

Директно от Русе - концерт на квартет ФРОШ, Евгени Божанов и Мие Мики

Директните ни включвания от Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе продължават с концерт на Струнен квартет ФРОШ, Евгени Божанов – пиано и Мие Мики – акордеон. В програмата ще звучат: Хенри Пърсел – „Фантазии“ за четири гласа; Дмитрий..

публикувано на 20.03.19 в 08:20

Концертът на ансамбъл Jerusalem Chamber Music Festival – директно от „Мартенски музикални дни“

Международното участие на „Мартенски музикални дни“ в Русе включва концерт на ансамбъл Jerusalem Chamber Music Festival в състав: Елена Башкирова – пиано, Михаел Баренбойм – цигулка, Жерар Косе – виола, Пабло Ферандес – виолончело и Паскал Морагес –..

публикувано на 19.03.19 в 08:05

Концерт на квартет SIGNUM и Лукас Генюшас – пиано

В рамките на "Мартенски музикални дни", концерт ще изнесе саксофонният квартет SIGNUM заедно с Лукас Генюшас – пиано. В програмата ще звучат: Модест Мусоргски – „Картини от една изложба“; Николай Римски-Корсаков – „Шехерезада“ за пиано и квартет саксофони;..

публикувано на 17.03.19 в 09:25
Кристоф Барати

Кристоф Барати и Радиосимфониците свирят музика с духа на Унгария

Навръх националния празник на Унгария – 15 март – Симфоничният оркестър на Българското национално радио и неговият главен диригент Марк Кадин са подготвили програма, пропита от унгарския дух. Ще бъдат изпълнени „Унгарски марш“ от Ектор Берлиоз,..

публикувано на 15.03.19 в 11:26

Концерт на Софийската филхармония с диригент Емил Табаков и солист Евгени Божанов

Директно от Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе ще имате възможност да слушате концерта на Софийската филхармония с диригент Емил Табаков и солист – Евгени Божанов, пиано. В програмата: Роберт Шуман – Концерт за пиано в ла минор, опус..

публикувано на 15.03.19 в 09:05

Концертите от програмата на „Мартенски музикални дни” в Русе – директно в ефира

Над 35 събития и концерти, разположени в широкия диапазон между старата и нова европейска класика ще предложи 59-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни”, който ще се проведе от 15 до 31 март 2019 г. в Русе. В него ще вземат участие..

публикувано на 13.03.19 в 12:45