Музикални вечери

от понеделник до петък
от 19.30 до 21.20 часа

неделя
от 22.00 до 24.00  часа


понеделник
“Еврорадио”
Излъчват се документални записи от предварително избрани концерти от предложенията на Европейския съюз за радио и телевизия. “Еврорадио” предлага уникална възможност да бъдете възможно най-скоро в най-големите световни зали и на най-престижните фестивали, с най-звездните съвременни имена и най-новите музикални композиции.
Екип: „Класика“

вторник
“Студио музика”
Предаването представя личности и събития от музикалното минало и настояще. Търси и показва артефакти, свързани с българската и световната музика. Реконструира забравени музикални събития, припомня исторически записи и концерти с изключителна стойност, особено важни за българската музикална култура.
“Студио музика” е отворено за различни позиции и оценки за миналото, настоящето и бъдещето на музиката.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева

сряда
“Контемпо”
Предаване за старинна и съвременна музика (преди Моцарт и след Вагнер?), което има интердисциплинарен и дискусионен характер, без жанрови и стилови предубеждения.
Барок и Джаз, Авангард и Ренесанс съжителстват в равнопоставено гласоводене на територията на предаването. Негова цел е да показва допирни точки на отдалечени епохи в музиката. Идеята – да информира, провокира, образова и забавлява. Посланието: музиката е във времето, времето е в нас!
Рубрики: “Класиката” (на модернизма), “Интелектуалци за музиката” (гостуват представители на други изкуства), “Нещо нечуто”, “Премиера”, “Новина на деня” (нови имена, дискове, кореспонденции, явления…), “Да капо” (отново за познатите), “Композитор на месеца” (главно български), “Понятия” (музикални понятия) и редица други, които се явяват при случай: “Година на…”, “Хитове от миналия век”, “Минутка за сноба”, “Загасете радиото”, “Паралели”, “Жената на композитора”, “Радиопотайности”, “Извън ефира”, “По ваше желание”…
Може да получавате информация за актуалната програма и всичко, което ви интересува, ако ни пишете на:
e-mail: kp11@abv.bg
Екип: Милен Панайотов, Янина Богданова, Цветана Тончева

четвъртък
“Метроном”
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

петък
“Български изпълнители”
Свирят български състави и изпълнители, звучат записи от фестивали у нас, както и нови записи от Първо студио на БНР. Това е денят за директните излъчвания на концертните цикли от “Златния цикъл” на симфониците на БНР от столичната зала “България”.
Екип: „Класика“

неделя
"Музикални вечери"
Екип: „Класика“

Публикации

На 25 юни се открива Международният музикален фестивал „Варненско лято“

На 25 юни започва 91-вия Международният музикален фестивал “Варненско лято”, който ще продължи до 22-ри септември. Както всяка година програма "Христо Ботев" ще излъчи директно някои от най-интересните концерти на Фестивала. По-долу можете да видите..

публикувано на 23.06.17 в 10:55

Симфониите на Дмитрий Шостакович – I и XV симфония

С първата и последната симфония на Дмитрий Шостакович завършва цикълът, който започна през миналата 2016 г. по повод 110 годишнината от рождението на великия руски композитор и интеграла, записан от Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Емил..

публикувано на 23.06.17 в 09:41

На 21 юни, от 19.00 часа, директно от Първо студио на БНР ще излъчим концерта „Георги Арнаудов на 60 години“

Директно от Първо студио на БНР, концерт от програмата на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ - „Георги Арнаудов на 60 години“. С участието на трио „Арденца“, Светлина Стоянова, Снежина Петрова и др. Георги Арнаудов e български..

публикувано на 20.06.17 в 10:55
Камерния ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров

Директно от зала „България“ ще излъчим концерт на камерния ансамбъл „Софийски солисти“ - 14 юни, от 19.00 часа

По програма "Христо Ботев" на 14 юни, от 19.00 часа, директно от зала „България“ ще излъчим концерт от програмата на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ . Концертът е на камерния ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров...

публикувано на 13.06.17 в 15:20
Симфничният оркестър на БНР

На 9 юни, от 19.30 часа, излъчваме директно от зала „България“ концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Добройков

В петък от 19.30 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР ще закрие концертния сезон с премиера за България – „ Учение за хармонията " от Джон Адамс. Програма "Христо Ботев" ще излъчи директно от зала „България“ концерт на Симфоничния..

публикувано на 09.06.17 в 16:56

Вечната българска класика - днес е 2 юни

Това е денят, в който почитаме героите, саможертвата в името на България. Турското робство е страшно историческо сътресение, което е оставило неизлечими следи в българската душевност. Това е създало изключителен епос, свързан със страдания и героизъм. В..

публикувано на 02.06.17 в 10:05
Дмитрий Шостакович

Симфониите на Дмитрий Шостакович - XIV симфония

Знаете ли как се правят историческите фотографии? В мемоарите „Свидетелство” Дмитрий Шостакович споделя изобретения от него метод: Повтаряш: „Осемдесет и осем, осемдесет и осем…” Даже не е нужно да се усмихваш, защото думите сами разтягат устните ти в..

публикувано на 26.05.17 в 14:24
Диригентът Виктор Илиев

Концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Виктор Илиев - директно от зала „България”, 19 май, от 19.30 часа

С участието на Женския хор на БНР. В програмата: • Виктор Илиев - „Тротоарен вихър” (световна премиера); • Клод Дебюси - „Сирени” от цикъла „Три ноктюрни”; • Модест Мусоргски/Морис Равел - „Картини от една изложба”. Концерта може да слушате директно..

публикувано на 18.05.17 в 16:35

135 г. от рождението на Маестро Георги Атанасов

Един от основоположниците на българската професионална композиторска школа, Маестро Георги Атанасов посвещава основна част от творческата си енергия на оперната музика. Може би защото е учил композиция в Италия при Пиетро Маскани (там получава и титлата..

публикувано на 11.05.17 в 12:00
Симфоничният оркестър на БНР с диригент Росен Гергов.

Грандиозна продукция за Деня на Европа в зала „България”

220 музиканти от пет състава ще изпълнят „Военен реквием” от Бенджамин Бритън на 9 май 2017 г. от 19.30 ч. Диригентът Росен Гергов обединява музикантите от Симфоничния оркестър на БНР и Софийската филхармония , Националния филхармоничен хор „Светослав..

публикувано на 08.05.17 в 09:00