Музикални вечери

от понеделник до петък
от 19.30 до 21.20 часа

неделя
от 22.00 до 24.00  часа


понеделник
“Еврорадио”
Излъчват се документални записи от предварително избрани концерти от предложенията на Европейския съюз за радио и телевизия. “Еврорадио” предлага уникална възможност да бъдете възможно най-скоро в най-големите световни зали и на най-престижните фестивали, с най-звездните съвременни имена и най-новите музикални композиции.
Екип: „Класика“

вторник
“Студио музика”
Предаването представя личности и събития от музикалното минало и настояще. Търси и показва артефакти, свързани с българската и световната музика. Реконструира забравени музикални събития, припомня исторически записи и концерти с изключителна стойност, особено важни за българската музикална култура.
“Студио музика” е отворено за различни позиции и оценки за миналото, настоящето и бъдещето на музиката.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева

сряда
“Контемпо”
Предаване за старинна и съвременна музика (преди Моцарт и след Вагнер?), което има интердисциплинарен и дискусионен характер, без жанрови и стилови предубеждения.
Барок и Джаз, Авангард и Ренесанс съжителстват в равнопоставено гласоводене на територията на предаването. Негова цел е да показва допирни точки на отдалечени епохи в музиката. Идеята – да информира, провокира, образова и забавлява. Посланието: музиката е във времето, времето е в нас!
Рубрики: “Класиката” (на модернизма), “Интелектуалци за музиката” (гостуват представители на други изкуства), “Нещо нечуто”, “Премиера”, “Новина на деня” (нови имена, дискове, кореспонденции, явления…), “Да капо” (отново за познатите), “Композитор на месеца” (главно български), “Понятия” (музикални понятия) и редица други, които се явяват при случай: “Година на…”, “Хитове от миналия век”, “Минутка за сноба”, “Загасете радиото”, “Паралели”, “Жената на композитора”, “Радиопотайности”, “Извън ефира”, “По ваше желание”…
Може да получавате информация за актуалната програма и всичко, което ви интересува, ако ни пишете на:
e-mail: kp11@abv.bg
Екип: Милен Панайотов, Янина Богданова, Цветана Тончева

четвъртък
“Метроном”
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

петък
“Български изпълнители”
Свирят български състави и изпълнители, звучат записи от фестивали у нас, както и нови записи от Първо студио на БНР. Това е денят за директните излъчвания на концертните цикли от “Златния цикъл” на симфониците на БНР от столичната зала “България”.
Екип: „Класика“

неделя
"Музикални вечери"
Екип: „Класика“

Публикации

Директно от Варненско лято: Владигеров и Енеску

Варненско лято отбелязва 120 години от рождението на Панчо Владигеров с изпълнение на негов Струнен квартет, както и Струнен октет от Джордже Енеску. Произведенията изпълняват: струнен квартет „Добри Христов”, Димитър Буров - цигулка, Яна Бурова -..

публикувано на 18.07.19 в 09:15
Димитър Тъпков (на снимката вляво)

В Музикалната вечер на програма „Христо Ботев“ – концерт с творби от Димитър Тъпков

Във време, когато е рядък „лукс“ да бъдат изпълнявани в концертните зали произведения от български композитори, в програмата за култура на БНР те все още са част от важната мисия на държавната медия. А по традиция петъчната музикална вечер е запазена..

публикувано на 12.07.19 в 13:45
Гергана Гергова

Музикални бисери от Бах до Равел в програмата на "Варненско лято"

Гергана Гергова (цигулка) и Албан Герхард (виолончело)  гостуват на камерната сцена на фестивала „Варненско лято“ в Градската художествена галерия на 10 юли. Музиката събира двамата, те създават семейство и продължават да гастролират по европейските сцени..

публикувано на 09.07.19 в 11:08

„Легенди на класиката" - директно предаване от „Варненско лято“

Петима световно утвърдени солисти се събират на фестивалната сцена във Варна и на 6 юли от 19 ч. в Градската художествена галерия на Варна, за да изпълнят „ Пъстървата “ на Шуберт и Клавирен квинтет N1 на Йоханес Брамс . Радиослушателите ще имат..

публикувано на 05.07.19 в 09:10

Слушайте директно от „Варненско лято“ – „Квартет за края на времето“

Уникален шанс да чуе „Квартет за края на времето“ ще има публиката на ММФ „Варненско лято“, както и слушателите на програма „Христо Ботев“. Звезден квартет ще изпълни френския шедьовър на Оливие Месиен на 4 юли в Градската художествена галерия на Варна...

публикувано на 03.07.19 в 09:10
Людмил Ангелов

Концерт на Софийската филхармония с диригент Габриел Бабаселеа и солист Людмил Ангелов – директно от зала „България“, 27 юни, 19 часа

В концертния цикъл „Картини от една изложба” на Софийската филхармония бяха представени оркестровите версии от Сергей Горчаков, Александър Розенблат и Лео Фунтек на прочутото творение от Модест Мусоргски (създадено през 1874 г. в памет на художника Виктор..

публикувано на 27.06.19 в 09:25
Екатерина, Александър и Константин Владигерови

Концерт от програмата на фестивала „Софийски музикални седмици“ - директно предаване от зала „България“, 26 юни, 19 часа

Фамилия Владигерови свирят музика от Панчо Владигеров по случай 120-годишнината от рождението на композитора. Панчо Владигеров-младши (пиано) Екатерина Владигерова (пиано) Александър Владигеров (тромпет, флюгелхорн)   Константин Владигеров (пиано,..

обновено на 26.06.19 в 08:34

Концерт „Камерна музика“ с участието на Лиляна Кехайова - виолончело и Кристина Милер – пиано

Директно от залата  на Градската художествена галерия във Варна – концерт от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ из цикъла „Камерна музика“ с участието на Лиляна Кехайова (виолончело) и Кристина Милер (пиано). В програмата:..

обновено на 25.06.19 в 14:51

Тържествено откриване на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ – директно в ефира на програма „Христо Ботев“

В неделя, 23 юни, от 20 часа директно от Зала № 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна по програма "Христо Ботев" ще излъчим тържественото откриване на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Свири Варненската филхармония с..

публикувано на 22.06.19 в 09:15
Найден Тодоров и Яна Дешкова

Концерт на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солист Яна Дешкова - директно от зала „България“ на 20 юни, от 19 часа

Юбилейното, петдесето издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ включва и няколко забележителни концерта на Софийската филхармония. На 20 юни под диригентството на маестро Найден Тодоров можете да слушате творби, вписали се в..

обновено на 20.06.19 в 13:19