Музикални вечери

от понеделник до петък
от 19.30 до 21.20 часа

неделя
от 22.00 до 24.00  часа


понеделник
“Еврорадио”
Излъчват се документални записи от предварително избрани концерти от предложенията на Европейския съюз за радио и телевизия. “Еврорадио” предлага уникална възможност да бъдете възможно най-скоро в най-големите световни зали и на най-престижните фестивали, с най-звездните съвременни имена и най-новите музикални композиции.
Екип: „Класика“

вторник
“Студио музика”
Предаването представя личности и събития от музикалното минало и настояще. Търси и показва артефакти, свързани с българската и световната музика. Реконструира забравени музикални събития, припомня исторически записи и концерти с изключителна стойност, особено важни за българската музикална култура.
“Студио музика” е отворено за различни позиции и оценки за миналото, настоящето и бъдещето на музиката.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева

сряда
“Контемпо”
Предаване за старинна и съвременна музика (преди Моцарт и след Вагнер?), което има интердисциплинарен и дискусионен характер, без жанрови и стилови предубеждения.
Барок и Джаз, Авангард и Ренесанс съжителстват в равнопоставено гласоводене на територията на предаването. Негова цел е да показва допирни точки на отдалечени епохи в музиката. Идеята – да информира, провокира, образова и забавлява. Посланието: музиката е във времето, времето е в нас!
Рубрики: “Класиката” (на модернизма), “Интелектуалци за музиката” (гостуват представители на други изкуства), “Нещо нечуто”, “Премиера”, “Новина на деня” (нови имена, дискове, кореспонденции, явления…), “Да капо” (отново за познатите), “Композитор на месеца” (главно български), “Понятия” (музикални понятия) и редица други, които се явяват при случай: “Година на…”, “Хитове от миналия век”, “Минутка за сноба”, “Загасете радиото”, “Паралели”, “Жената на композитора”, “Радиопотайности”, “Извън ефира”, “По ваше желание”…
Може да получавате информация за актуалната програма и всичко, което ви интересува, ако ни пишете на:
e-mail: kp11@abv.bg
Екип: Милен Панайотов, Янина Богданова, Цветана Тончева

четвъртък
“Метроном”
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

петък
“Български изпълнители”
Свирят български състави и изпълнители, звучат записи от фестивали у нас, както и нови записи от Първо студио на БНР. Това е денят за директните излъчвания на концертните цикли от “Златния цикъл” на симфониците на БНР от столичната зала “България”.
Екип: „Класика“

неделя
"Музикални вечери"
Екип: „Класика“

Публикации
Марк Кадин

Запис на откриването на новия сезон на Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин, 28 септември 2018 г.

Един от най-реномираните български оркестри – Симфоничният оркестър на БНР, начело със своя главен диригент Марк Кадин , откри новия си творчески сезон на 28 септември 2018 г. Този сезон е по-специален, тъй като е юбилеен – радиосимфониците ще празнуват..

публикувано на 16.01.19 в 10:55
Емил Табаков

Директно от зала 1 на НДК – Празничен новогодишен концерт, 1 януари от 18.30 часа

Традиционният финал на Новогодишния музикален фестивал тази година ще бъде отбелязан с Празничния новогодишен концерт „Магията на танца“. Свири Фестивалният Симфоничен оркестър с диригент Емил Табаков и солист – Патрик Галоа (флейта). В програмата:..

публикувано на 01.01.19 в 07:30
Марин Големинов

Марин Големинов – майсторът на диалога – в музиката и словото

Своите „Дневници – драски и шарки“ Големинов започва на 24 юни 1935 г. – една година след завръщането си от Париж. Списва ги – с големи интервали – до премиерата на „Ивайло“ – февруари 1959 г. Продължава и с отделни бележки и в следващи години. Дневниците..

публикувано на 20.12.18 в 11:40

В Музикалните вечери: Дни на камерната музика в Габрово 2018

Към края на годината често се обръщаме ретроспективно към отминали музикални събития – за щастие преживяванията в концертните зали можем да възкресим със записи чрез радиоефира. В петъчната музикална вечер ще се фокусираме върху три фестивални концерта от..

публикувано на 14.12.18 в 15:55

С "Атила" на Джузепе Верди се открива новият сезон на Миланската скала – директно по програма "Христо Ботев" на 7 декември от 19 часа

Отново е 7 декември и по традиция миланският оперен театър „Ла Скала“ започва новия си сезон! Този път това е спектакъл на операта „Атила“ от Джузепе Верди. Под диригентството на знаменития Рикардо Шайи, (който от 2015 г. е начело на миланския оперен..

публикувано на 07.12.18 в 09:30
Габриела Георгиева (вдясно) в ролята на „Джоконда“

Директно от Стара Загора - Фестивал на оперното и балетното изкуство, 6 декември от 18 часа

Програма „Христо Ботев“ ще излъчи операта „Джоконда“ от Амилкаре Понкиели. Диригент – Григор Паликаров Режисура и сценография – Кузман Попов Костюми – Ася Стоименова Хореография – Румяна Малчева Диригент на хора – Цветан Крумов В главните роли:..

публикувано на 06.12.18 в 11:15
Оркестърът на Романска Швейцария

Асмик Григорян ще замени заболялата Соня Йончева в юбилейния концерт на Оркестъра на Романска Швейцария

Поради заболяване Соня Йончева е отказала участие в тържествения концерт по повод 100-годишнината от създаването на Оркестъра на Романска Швейцария, който ще се състои тази вечер в зала „Виктория“ в Женева. Българската звезда е заменена в последния момент..

публикувано на 30.11.18 в 15:16
Симеон Щерев по време на концерта в Първо студио на БНР

Уникален, неподражаем... и велик!

Симеон Щерев отдавна е синоним на феноменален музикант. За малка страна като нашата, в едно поколение те се броят на пръстите на едната ръка, когато говорим за изпълнителите на сцена. Има и още подробности, че те се качват на голямата сцената твърде рано и..

публикувано на 26.11.18 в 17:00
Фабиан Мюлер

Талантливият Фабиан Мюлер – солист на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин

Творби от Александър Райчев, Роберт Шуман и Антонин Дворжак ще представят в третия си концерт от новия творчески сезон радиосимфониците. Под диригентството на Марк Кадин ще бъдат изпълнени „Академична увертюра“ от Александър Райчев, Концерт за пиано и..

публикувано на 08.11.18 в 15:50
Постановка на „Нестинарка“ от 2018 г. на Държавна опера Стара Загора

110 г. от рождението на Марин Големинов – слово и музика

„Нестинарка“, балетът, който  донася на Марин Големинов признание в България и зад граница, е не просто еталон за творческия път на автора си: той е показателен и за интересите му. През целия си живот той изследва българската старина, търси и дълбае теми и..

публикувано на 02.11.18 в 10:10