Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия: „Упражнение по стил”: Покровителят на морето Свети Никола, Мирликийският Чудотворец

Свети Николай прилага божията заповед „да правим добро скришом и да не търсим за него светска слава”
Снимка: Архив
Свети Николай Чудотворец е източноримски духовник, епископ на град Мира Ликийска в областта Ликия. Приживе е известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта си е почитан като светец и покровител на морето, реките и езерата; на децата; на моряците, рибарите, несправедливо обвинените и затворниците; на дома, семейството, имота и парите. Първоначално името на светеца е Никола, но след църковните реформи на руския патриарх Никон през 1654 г. то е променено на Николай. Паметта на светеца честваме два пъти през годината: на 6 декември, тъй като на този ден през 347 година той напуска земния свят, и на 9 май - деня, в който пренасят светите му мощи от град Мира (Древна Ликия) в Бари (Италия). Празникът е познат още като свети Никола Летни. Освен това всеки четвъртък Църквата му отдава специална молитвена и богослужебна почит. В иконографията на светеца най-често се среща изображение в епископски одежди и с евангелска книга.
Свети Никола Мирликийски е роден през втората половина на 3 век, около 270 г. Според едно от преданията родителите му Теофан и Нона – благочестиви и със знатен произход, дълго време нямат дете и когато след много молитви и сълзи се сдобиват с рожба, я наричат в превод от гръцки „победител на народи”. Вдъхновение за пътя, по който ще върви, Никола получава от чичо си, който е епископ в града. За разлика от повечето свои събратя светци, Никола умира в почит и признание на преклонна възраст. В житието му не присъстват мъчения от християнски гонения и преследване, а нещо по-различно – радостта от това да се раздаваш в анонимност и да не очакваш нищо в замяна.
Образът на свети Никола се свързва и с децата, защото той е дядо Коледа или наричаният в някои страни Санта Клаус. Съществува и мит, който разказва за подялбата на света, при която на свети Никола се паднали моретата, реките, езерата, с други думи, целият подводен свят и морските ветрове.
вторник, 4 май, от 16.30 часа
По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна