Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия “Пътувай с нас, виж България”: Балчик – белокаменният град и неговите фестивали

Днешното предложение в рубриката за музикален и културен туризъм за активна лятна отмора е романтично и с морски полъх – Балчик, красивият черноморски курорт, любимо място на писатели, поети и художници от цял свят. За него Овидий възкликва: “Приветствам те, Белокаменен град, с твоята неповторима красота!”.
Историята на града започва преди 2600 години, първите негови заселници са траките.
През 2007 г. най-значимото събитие за Балчик беше разкриването на основите на храм на Кибела от елинистичната епоха с множество статуи, фризове, фигурални композиции и украса. Фригийската богиня е считана за Майката-земя или Великата майка на боговете. Основният празник в нейна чест се провеждал в края на март, около пролетното равноденствие.
Неповторимата природа, древната история и съвременната романтика превръщат Балчик в мощен притегателен център, а от древни времена той е известен като градът на влюбените. Но безспорно визитната картичка на града са архитектурно-парковият комплекс “Дворецът” – лятната резиденция на румънската кралица Мария, построен по време на румънската окупация на Южна Добруджа (1919-1940 г.) и Ботаническата градина, която съдържа втората по големина кактусова колекция в света след тази в Монако, както и многобройни уникални растения от цял свят, аклиматизирани в български условия.
Балчик е център на много културни мероприятия. Ежегодно се провеждат множество фестивали, но акцент в днешното предаване е първият музикален фестивал “Дни на класиката в Балчик”. Уникалната атмосфера на Двореца и Ботаническата градина ще са естествен декор на концерти от 6 до 15 август с участието на утвърдени имена от световната сцена. Директор на фестивала е Мартин Пантелеев – диригент, цигулар и композитор; на сцената ще очакваме виртуоза на цигулката Веско Ешкенази – концертмайстор на Кралския концертгебау оркестър в Амстердам, пианиста от САЩ Дерек Хан, виртуозния виолончелист Ласло Феньо, солисти на Берлинската филхармония, оперната прима Христина Ангелакова, която ще ръководи и майсторски класове с млади изпълнители. Джаз привкус в музикалното събитие ще внесат певицата Хилда Казасян и инструменталистите Христо Йоцов и Румен Тосков. Фестивалната програма включва “Четирите годишни времена” на Вивалди, Серенада за струнен оркестър от Чайковски в изпълнение на струнен оркестър “Музика Арт” със солист и диригент Веско Пантелеев – Ешкенази, “Фантазия” от Шуберт и поемата “Майка ми гъската” на Равел, произведения на Моцарт, Бетовен, Бах и др. Виктор Чучков и приятели ще представят любими миниатюри от световната класика. За финал е отредена специална вечер на младите таланти.
И още едно име от световната музикална сцена се очаква да гастролира в Балчик. В началото на септември тази година за гостите и жителите на града ще пее легендарният тенор Пласидо Доминго. Изявата му е включена в международния проект “Музика от вълните”, посветена на музикалната култура на средиземноморските и черноморските страни. Една от целите на проекта е да се популяризира Балчик като европейска културна и туристическа дестинация. Заедно с Доминго ще пеят също Калуди Калудов и румънският оперен певец Стефан Поп, лауреат на конкурса “Опералия”, чийто патрон е Пласидо Доминго. Съпроводът ще е на Симфоничния оркестър на Варненската опера под палката на Иван Кръстев.

вторник, 27 юли, 16.00 часа
По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна