Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайските инвестиции в полза на културното и икономическото сътрудничество с България

Лу Юн Мин, икономически и търговски съветник при Китайското посолството в София, в 36-о студио на БНР
Снимка: Невена Праматарова
Китайските инвестиции в чужбина и България в областта на икономиката, образованието, културата и науката е темата на рубриката „По-близо до Китай” през месец юли. В рубриката всеки месец представяме интересни и актуални теми, събития и личности от областта на културата, образованието, науката и живота от далечен Китай.
Специален гост в рубриката този месец е Лу Юн Mин, икономически и търговски съветник при Китайското посолство у нас.
Китайският дипломат разказа за интереса на китайските инвеститори и предизвикателствата в условията на световната икономическа криза пред една от най-бързо развиващите се икономики в света.
„Уверен съм, че ще има китайски инвеститори, които ще реализират проекти в областта на културата, образованието и науката в България. Въпреки установеното добро двустранно сътрудничество между двете държави все още има много неизползвани полета и потенциали за развитие. Перспективите за сътрудничеството между страните ни ще бъдат по-светли”, каза още търговският съветник.
Във връзка с кризата Лу Юн Mин подчерта, че 2009 е най-трудната година за Китай за икономическото развитие през новото столетие. „На китайски език думата „криза” се състои от два йероглифа - първият йероглиф означава „риск”, а вторият „възможност и шанс”. Това означава, че рискът и шансът съществуват едновременно. Важното е да се хване шансът и така да се избегне риска”, каза още китайският дипломат.
По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна