Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

Излезе нова книга за живота на големите български разузнавачи

„Много страници са посветени и на топченгетата на Царска България, сред които особено се откроява митичният Никола Гешев, както и трима от разкритите в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век шпиони, работили срещу България“ – това казва за..

публикувано на 20.06.19 в 18:05

FLUCA: изкуство в контейнера

Най-дългата мултижанрова артпрограма у нас на единствената мобилна платформа за съвременно изкуство в България – FLUCA - започна през май в Пловдив, ще продължи 6 месеца и ще покаже над 50 събития в Пловдив, София и Виена като акцент в програмата на Пловдив..

публикувано на 20.06.19 в 15:48

Галерия „Райко Алексиев“ – изложба, посветена на акад. Светлин Русев

„Светлин“ е заглавието на изложбата в галерия „Райко Алексиев“, посветена на тази голяма личност. Тя е организирана от негови ученици, колеги и приятели, като в експозицията се търси емоционалната и духовна памет на Светлин, за неговата мащабна,..

публикувано на 20.06.19 в 08:05

„В сянката на Петльов връх“ – изкачване по серпантините на собствената съвест

1905-а година, Рига – това са времето и мястото, в които се развива действието на романа „В сянката на Петльов връх“ от съвременния латвийски писател Освалдс Зебрис. Романът, веднага след публикуването си през 2015 г., е номиниран за литературната награда..

обновено на 19.06.19 в 16:25
„Корпус или екзалтацията да бъдеш“ на френския фотограф Антоан Д`Агата

Следите, които раняват

„Следите, които раняват“ е темата на тазгодишното издание на фестивала „Фотофабрика“. Той събира сериозни фоторазследвания и фоторепортажи, които целят да променят нагласи, обществено мнение, дори законодателство. „Повечето изложби заявяват, че мълчанието е..

публикувано на 19.06.19 в 15:20

Европейски артисти от пет държави представят живи статуи по площадите на Русе

От 20 до 23 юни Русе ще бъде домакин на традиционния вече Международен фестивал „Живи статуи“ . За петото издание на театралния празник в крайдунавския град ще пристигнат артисти от България, Румъния, Украйна, Португалия и Франция, които ще превърнат в..

публикувано на 19.06.19 в 14:30
Майя Праматарова (снимка: cogita.ru/Натальи Кореновской)

Българският културен институт в Москва работи и с деца на болнично лечение

Темата за това какво се върши и какъв е смисълът на съществуването на българските културни центрове зад граница се повдига, когато дойде време да се изпращат нови екипи, но ние в „Артефир“ следим дейността им целогодишно, особено там, където тя е особено..

публикувано на 19.06.19 в 13:55

Как да не се окажеш „Човекът, който продаде морето“

„Човекът, който продаде морето“ е сборник с разкази. Те – не се надявайте напразно! - не разкриват тайни около придобиването на имоти по нашето крайбрежие, а по-скоро анализират моретата, марианските падини и липсата на бряг за акостиране вътре в..

публикувано на 18.06.19 в 18:30

Шантавия до шия

Стиска ли ти да се изправиш лице в лице със Стефания - Шантавѝя, която може (или не може) да превръща хората в зайци, бухали, кози и гъсеници? Плановете за лятото на близнаците Лина и Нико стават на пух и прах, когато семейството им се мести в нов дом... на..

публикувано на 18.06.19 в 16:55

Джейн Остин у дома

Британската историчка, авторка и телевизионна водеща Луси Уорсли намира нова гледна точка към личността и живота на писателката Джейн Остин в документална биография, наречена „Джейн Остин у дома“. Книгата пресъздава с много детайли и исторически извори..

публикувано на 18.06.19 в 16:35