Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации

Да се обърнем към поезията

Фестивалът София: Поетики постави фокуса за два дни върху поезията. Имаше гости от различни страни, а трима от тях дойдоха от Испания. Това са поетите Хавиер Босалонго и Паула Босалонго, които са баща и дъщеря, както и роденият в Лима, но от години живеещ..

публикувано на 22.06.17 в 15:10

Наградите на седмото събитие Слънцестоене

За седми път наградите „Памет“ и „Биньо Иванов“, както и годишните награди на Академия Liber бяха раздадени на специална церемония. Събитието събра много млади автори, както и утвърдени поети. Вечерта беше представена и антологията за съвременна..

публикувано на 22.06.17 в 14:55

Спектакъл за Анна Ахматова в програмата на фестивала „Етюди и приятели“

Театралният спектакъл „Високо там горе“ е създаден по текстове на Анна Ахматова по повод 50-ата годишнина от смъртта на голямата руска поетеса. Идеята за представлението е на режисьора Крум Янков и на актрисата Кателина Кънчева, която ще видим на сцената..

публикувано на 21.06.17 в 15:59

Георги Арнаудов: Музиката трябва да започне да вълнува отново

Композиторът Георги Арнаудов гостува в „Артефир“ часове преди концерта му тази вечер от 19.00 часа в Първо студио на Българското национално радио. Центърът на вечерта ще е представянето на новия албум на маестрото, издаден от БНР по повод 60-годишния..

публикувано на 21.06.17 в 15:30

Лятна академия на изкуствата предстои в Созопол, Бургас и Виена

От 1 юли до 8 август се открива 12-та международна академия на изкуствата в Созопол . Млади таланти ще работят над себе си в няколко майсторски класове. Уъркшопът по творческо писане ще бъде при Вяра Николова - преподавател и председател на фондация..

публикувано на 21.06.17 в 15:15
Катя Кремзер (вляво) и корицата на книгата й „Пясъчна роза” (худ. Райна Дамяни)

Катя Кремзер ни поднася „Пясъчна роза”

Катя Кремзер е родена в София, но живее и работи в Австрия. Кореспондент е на в. „Труд” от Виена. Стиховете ѝ са преведени на македонски, сръбски и турски език (сп. „Берфин бахар“), включени са в двуезични антологии и в онлайн платформи за култура и..

публикувано на 21.06.17 в 14:35

Моника Фишбейн – унгарката от Лондон

Моника Фишбайн (родена през 1977 г. в Будапеща) живее във Великобритания от деветнадесегодишна възраст. Получава образование в Колежа за изкуство и дизайн в Плимът, Централния колеж за изкуство и дизайн „Сейнт Мартин“, Университета на Гринич, като..

публикувано на 21.06.17 в 14:10

Художникът Даниел Динев и неговите паралелности

Втора самостоятелна изложба-живопис подреди Даниел Динев в галерия „ЛИК“. Съновидения, които прерастват в картини, наситени с цвят и послания. Реални обекти в нереално измерение, въздействащи на сетивата и чувствата. И всички те, обединени от заглавието..

публикувано на 21.06.17 в 08:50
Амир Ор чете свои стихове на

Амир Ор с книга на български

Израелският поет Амир Ор за първи път издава своя книга на български език, макар да гостува за втори път у нас на фестивала София: Поетики. Стихосбирката се нарича „Езикът казва“ (художник Иво Рафаилов). А ето какво казват за Амир Ор двамата му преводачи..

публикувано на 21.06.17 в 08:30

„Словоприношение“ с талантливи пера от славянския архипелаг

Започна рейд от творчески вечери за представянето на антологията „Словоприношение”. Тя вече обиколи Москва, Варна и Берн. Предстоят й срещи с публиката в Сърбия (Белград), в Хърватска (Загреб и Задар), във Варшава и Лондон. Заявен е интерес от много..

публикувано на 20.06.17 в 16:15