Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

Силата на театъра да поправи насилието в „Сподели, за да разкажа“

На 18 септември в „Дом на киното“ ще се състои представлението от две части „Сподели, за да разкажа“. След изиграването на вербатим постановката „Премълчаното разказано“ зрителите ще имат възможност да участват в сесия по Плейбек театър, в която..

публикувано на 15.09.19 в 15:20

„Захарното дете“ - поносим образ на непоносимото минало

Повестта „Захарното дете“, в която Олга Громова превръща спомените на преживялата Гулаг и заточение Стела Нудолская в лек и красив разказ за всемогъществото на детството, привлече вниманието на българския читател още с излизането си тази пролет. На..

публикувано на 15.09.19 в 09:35

Четири новели от Петко Симеонов

Петко Симеонов е известен като политик, един от основателите на СДС, социолог и писател. Автор е на книгите „Индивидуалната дейност“, „Две стъпала до покрива“, „Света Петка Българска“, „Годините на заека“, „Голямата промяна“, „Клубът“, „Вековно бягство от..

публикувано на 15.09.19 в 08:55

Сладко-киселия час, в който грозното става красиво

На 12 септември се откри фотоизложбата на Михаил Новаков „Сладко-киселия час“. За нея кураторът Мартина Стефанова пише : „… във фотографията има термини за два режима на снимане... Наричат се “син” и “златен” час... Какво става обаче ако намерим..

публикувано на 14.09.19 в 13:30
Кадър от

Особен поглед – вход свободен

Това е названието на панорамата от филми на български режисьорки, която започва на празника на столицата ни и ще трае една седмица – до 23 септември. Мястото е Кино G8, а входът е свободен. Ще видим филмите на четиринадесет избрани имена, които са от..

публикувано на 14.09.19 в 09:05

Европейски дни на наследството и Ден на отворените врати във Френския институт в София

Френският институт в България подготвя богата програма за предстоящия Ден на отворените врати и поредното издание на Европейските дни на наследството в София. Културната институция ще отвори врати на 14 септември за желаещите да изучават френски език с..

публикувано на 13.09.19 в 14:59

Спектакъл по „Одисей“ на Джеймс Джойс влиза в афиша на „Сфумато“

Прочутият роман на ирландския писател, смятан за един от най-влиятелните автори на XX век, вдъхновява актьора Димитър Марков да създаде моноспектакъла „Одисей и циклопите дъблински - хероическа ода по Джеймс Джойс“ . През юли представлението участва в..

публикувано на 13.09.19 в 13:45

Диана Илиева и принципите на комедията

Качествената комедия е рядко срещано явление. Заради което Диана Илиева е толкова интригуваща. Тя е част от екипа Inside Joke Stand Up Comedy. Принципите в екипа са силни. Той е независим, не разчита на клишета,a присъствието на творческа свобода е..

публикувано на 13.09.19 в 13:25

Пърформанс на Бузлуджа

В събота, 14 септември, в 14 часа ще се състои пърформанс под формата на пиеса за слушане. Немският колектив „Лигна“ отново работи с българските артисти Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов-Елби, който е автор на музиката. Предният ден в Музея на хумора и..

публикувано на 13.09.19 в 09:10

Един добър пример от историята ни – животът и делото на д-р Константин Стоилов

В Художествената галерия в Созопол по време на Празниците на изкуствата „Аполония“ беше представена книгата на Веселин Методиев „Един много добър човек. Константин Стоилов и политичаската добродетел“. За нея пространно говори Михаил Неделчев, а авторът..

публикувано на 12.09.19 в 15:58