Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

„Лео и горските духове“ – фотографии от паралелния свят

„Лео и горските духове“. Така се нарича първата самостоятелна фотоизложба на оператора  Юлиан Атанасов. Той снима в България, Германия, Гърция, Италия, Хърватия и Иран. Познат като оператор на филмите „Източни пиеси“, „Островът“ и „3/4“, Юлиан Атанасов..

публикувано на 16.11.19 в 09:25
„В кръг“ е вторият филм от очакваната трилогия на режисьора Стефан Командарев

Ирониите „В кръг“ – огледалото във филма на Стефан Командарев

Нощта на 9-и срещу 10-и ноември. Вече не е 1989-а, а 30 години по-късно. Три патрулиращи двойки полицаи препускат в една динамична обиколка из центъра на София. Макар това да е само един сюжет от филм, хрониките на времето в него припомнят емоциите от едни..

публикувано на 15.11.19 в 20:03
Изложба на сценични плакати от Радослава Боор

"Плакатът: Радост & Слава"

30 сценични плаката, създадени от Радослава Боор за различни български театри и Софийска опера и балет, могат да бъдат видени от 15 ноември във фоайето на Театър „София“. Плакатите са създадени от Радослава Боор през последните 13 години. Изложбата..

обновено на 15.11.19 в 18:05

Георги Маринов: Към камъка трябва да се подхожда бавно и с уважение

Георги Маринов – скулптор, художник и галерист – открива нова самостоятелна изложба, озаглавена „Скулптура”. Тя е своеобразно продължение на юбилейната му изложба от миналата година. Експозицията в столичната галерия „Стубел“ включва 12 скулптури от..

публикувано на 17.11.19 в 13:50

Габровският театър очаква публиката си с широко отворени врати в Нощта на театрите

Традиционната вече и за България Нощ на театрите тази година е на 16 ноември. Нашата страна се присъедини към европейската инициатива през 2013 година с идеята да стане част от общия празник на всички, които обичат театралното изкуство – независимо от коя..

публикувано на 15.11.19 в 13:55

„Кино свобода“ и нов прочит на Нежната революция в Чешкия център

„Саметови листопад“ или Кадифеният ноември – с поредица от събития Чешкия център в София – бележи 30 години от Нежната революция. Дискусии, безплатни прожекции на „филми от трезора“, създадени в годините на чешката „Нова вълна“, само за да бъдат спрени от..

публикувано на 15.11.19 в 11:15

Някой си господин Франсоа-Анри Дезерабл

Той е млад френски писател, роден през 1987 г., вече награждаван за първите си две книги. И си струва името му да бъде запомнено от българските читатели, които несъмнено ще се влюбят в неговото писане. Те ще имат възможност да разговарят на живо с него по..

публикувано на 14.11.19 в 16:05

Три десетилетия по-късно

След двете успешни антологии „ Куфарът на брат ми“ и „ Бащите не си отиват “ излезе и трета. Този път „Истории от 90-те“. Невена Дишлиева-Кръстева отново е съставител на сборника, в който е поканила 26 души на различна възраст и с различни професии..

публикувано на 14.11.19 в 15:22

Смолянският театър създаде спектакъл по романа „Калуня-каля“

Един несправедливо забравен роман, "Калуня-Каля" на Георги Божинов (1924-2004), е в основата на спектакъла на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Това е първата сценична версия за България по романа, посочи режисьорът Благой Бойчев. Романът..

публикувано на 14.11.19 в 13:55
„Лунни отражения – Гуанлан“ - Велико Маринчевски

Дзен спокойствие в графиките на Велико Маринчевски

„Лунни отражения – Гуанлан“ се нарича експозицията на Велико Маринчевски, която е подредена в столичната галерия „Ракурси“.  В нея се показват творби, които художникът създава по време на своите няколко пребивавания в графичната база в Гуанлан, Китай...

публикувано на 14.11.19 в 09:15