Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации

Бунтарите на пънка в изложба на Станислав Беловски

Make Art Not Friends е най-новата изложба на Станислав Беловски, която e посветена на 40-годишнината от появата на пънка по света. Провокативният художник работи по темата близо година и проследява влиянието на пънк културата върху днешната действителност...

публикувано на 24.03.17 в 14:15
Сцена от спектакъла.

„Хеда Габлер” на Хасковския театър с две номинации „Икар 2017”

Постановката по пиесата на големия норвежки драматург Хенрик Ибсен е на Крис Шарков. Спектакълът на Драматичния театър „Иван Димов” в Хасково получи две номинации за наградата „Икар 2017” на Съюза на артистите в България - едната е за режисурата на Крис..

публикувано на 24.03.17 в 14:00
Кадър от филма „Христо”.

За трудността да живеем

Какво се случва с разказването на историята, когато животът се е превърнал в обреченост? Интересно е, че напоследък няколко млади български режисьори насочват вниманието си към социалното дъно. Единият филм, резултат от този интерес, е „Христо” -..

публикувано на 24.03.17 в 09:30

Още важни заглавия на 21 София филм фест

Два документални филма по сценарий на Мария Ландова са в два последователни дни от програмата на 21 София филм фест . Единият се нарича „Окото на Минотавъра” и с него за първи път у нас започва инициатива за представяне на филми за незрящите, тоест те да..

публикувано на 23.03.17 в 16:10
Сцена от спектакъла „Хамелин” на испанския драматург Хуан Майорга.

Испанският драматург Хуан Майорга в България

Хуан Майорга (1965, Мадрид) гостува от вчера у нас и вече видя една от своите пиеси, поставена от Александра Петрова, с която младата режисьорка спечели две от пет номинации за наградата „Икар”. Известният испански драматург се срещна и със студентите от..

публикувано на 23.03.17 в 15:40
Част от плаката на постановката.

„Саломе” на Оскар Уайлд с премиера в театър „Българска армия”

Това е първа постановка на българска сцена на известната пиеса на Оскар Уайлд, вдъхновена от библейската история за обезглавяването на пророка Йоан Кръстител. Спектакълът е на режисьорката Диана Добрева, която ще видим и в ролята на Саломе. В образа на..

публикувано на 23.03.17 в 12:10
Стоян Гяуров

„Императорите на сладоледа. Литературни есета” и други изкушения, но само за познавачи

Преводачът, радиожурналист и блогър Стоян Гяуров е обединил 15 есета, написани на различни езици от различни автори, в една книга, озаглавена „Императорите на сладоледа. Литературни есета”. Заглавието е вдъхновено от стих на Уолас Стивънс. Стоян Гяуров..

публикувано на 22.03.17 в 16:56
Сопраното Диляна Георгиева.

Музикални импресии в Софийската градска художествена галерия

На Благовещение едно дамско музикално трио ни кани на спектакъл в Софийската градска художествена галерия. Анжела Маджарова (арфа), Галина Апостолова (пиано) и сопраното Диляна Георгиева ще ни зарадват с богат репертоар от класически шедьоври на..

публикувано на 22.03.17 в 15:52

Книга с позиция

Новата книга на поета, журналиста и фотографа Владислав Христов „Продължаваме напред” от една страна изненадва почитателите на поезията му, но от друга страна, онези, които следят журналистическите му изяви в радио Бинар и фейлетоните му във в. „Стършел”,..

публикувано на 22.03.17 в 15:10
„Жена с кобилица”, 1933.

В търсене на светлината - една изложба на Георги Железаров

„Между Алжир и София в търсене на светлината” - с това посвещение на изложбата на художника Георги Железаров разбираме колко е важна паметта за един творчески живот, колко е нужно творбите да живеят своя живот в пространството на една зала, да усещаме духа..

публикувано на 22.03.17 в 14:30