Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации

"Морски бриз" отвъд очевидното

Малката експозиция „Морски бриз“ в галерия „Фотосинтезис арт център“ в София е дебют на бразилската фотографка Рената Вале. Авторката ни доближава по един поетичен начин до атмосферата на бразилското крайбрежие с колекция от снимки, въздействащи като..

публикувано на 03.08.18 в 08:35

За първи път на български четем Сали Башота

Сали Башота (1959) е известен поет на Косово. Превеждан е на много езици, има литературни награди. Член е на ПЕН центъра на родината си. Бил е главен редактор на литературното списание „Нов живот“, ръководил е катедрата по албанска литература на..

публикувано на 28.07.18 в 09:05

Пейчо Кънев издаде стихосбирка в Щатите

В очакване на следващата си стихосбирка, Пейчо Кънев издаде книга в Щатите. Тя се нарича „Под наполовина празно небе“. Пейчо Кънев (1980) е поет и преводач. Освен в български списания, негови стихотворения постоянно се публикуват в различни литературни..

публикувано на 27.07.18 в 16:05

„На това място. В този момент“ – българи и чужденци излагат творби в групова изложба

На 30 юли в 19 часа в Културен център The Art Foundation се открива изложбата на български и чуждестранни творци In This Place. In This Moment организирана от неформалната група Криейтивс – София. Преди три години ирландката Руби Мур, която живее в..

публикувано на 27.07.18 в 15:22

Девето издание на Лятната академия за деца и ученици към НХА

Традиционната Лятна академия за деца и ученици към Националната художествена академия и тази година ще започне на 1 август. Включват се деца и ученици от 6 до 15-годишна възраст. Води се от студенти на Академията, с които децата работят и експериментират в..

публикувано на 27.07.18 в 14:55

Божана - Джейн с авторски дебют в българския ефир

Младата изпълнителка Божана Иванова с артистичен псевдоним Jane не смята, че участието в музикалните риалити форми е единственият начин за самоутвърждаване. Завършила е НМА „Панчо Владигеров“ специалност поп и джаз пеене при Розмари Драгнева и вече има две..

публикувано на 27.07.18 в 14:29

Още две книги за Яворов в юбилейната година

„Памет за Яворов в Анхиало/ Поморие“ е юбилеен сборник със слова и доклади от конференциите, състояли се от 2012 до 2017 г. на Яворовите дни в Поморие. Той беше представен на тазгодишните Празници в града, които се проведоха за 60-ти път. Представено беше..

публикувано на 27.07.18 в 09:45

За девети път Алея на книгата – Варна

Къде от утре до 5 август може да се срещнете на живо с писатели, да разговаряте с тях, да бъдете на премиери на книгите им? Градът е Варна, а мястото – Алея на книгата. Случва се там за първи път през 2010 година, а след това в София и в Пловдив. Около 60..

публикувано на 26.07.18 в 15:23

Фотографска изложба на Йосиф Яков

„Наричат го Ваятелят на образите от крайния квартал. Той е Йосиф Яков. Роден е на 2 октомври 1946 г. и това е първата му ретроспективна изложба. Израства в шарен етнически квартал и „очите му отразяват копнежите на различните“ още откакто е малък“ – пише..

публикувано на 26.07.18 в 14:55

Нов документален проект на Олег Ковачев

Олег Христов Ковачев е български актьор, режисьор и оператор. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1980 г. със специалност „операторско майсторство“. След това работи във Студията за игрални филми „Бояна“ в творчески колектив „Глобус“ и СНПДФ „Време“ като..

публикувано на 26.07.18 в 11:32