Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

(Не)Споделеното родителство в „Денят на бащата“ по БНТ

Днес е премиерата на новия български сериал „Денят на бащата“ по БНТ. Историята в сериала ще бъде представена в 6 епизода по 1 час. Тя разказва за последствията от раздялата в едно семейство и пътя, по който поема детето след нея. Сериалът засяга малко..

публикувано на 18.02.19 в 15:34
„Легнала фигура“, материал - дърво (слива)

Между прокоба и голгота

В галерия „Контраст“ големият наш художник, скулпторът Борис Гондов е разположил новата си изложба със заглавие: „Между Прокоба и Голгота“. Експозицията включва над 20 пластики от бронз и дърво, както и 30 рисунки, някои от които на времето академик..

публикувано на 18.02.19 в 11:20

„Предградие“ – премиерен спектакъл на театър „Любомир Кабакчиев“, Казанлък

На 16 и 23 февруари на сцената на Сити Марк Арт Център в София можете да видите премиерните спектакли на пиесата „Предградие“ от Ерик Богосян в интерпретация на актьорите от трупата на казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“. Режисурата е на Ованес..

публикувано на 15.02.19 в 17:11

Между любовта и разума

Най-новият роман на Божана Апостолова е вече факт. Нарича се „Завръщането на визона“ и разказва историите на три приятелки от детството. Животът на всяка една от тях се развива закономерно, но какво става накрая? Как преминаването през живота променя..

публикувано на 15.02.19 в 15:44
Диана Драганова-Щир и Анна Бояджиева (вдясно)

Нова програма в къщата музей „Вера Недкова“

„В дома на Вера Недкова“ е нова програма на Националната художествена галерия за поредица от изложби, дискусии и срещи в това пространство, където е живяла и работила голямата българска художничка Вера Недкова. Апартаментът, в който са останали за съжаление..

публикувано на 15.02.19 в 08:55

Утопии

В столичната галерия „Стубел“ се откри втората част на кураторския проект на Юлиана Текова, озаглавен „Не-места на утопията“. Участници в изложбата са Анжела Терзиева, Гълъб Гълъбов, Димитър Яранов, Елеонора Терзиева, Константин Костов, Марта Райхел, Мими..

публикувано на 14.02.19 в 17:17
Кадър от филма „Да живее България“

Дискусии за национализма

Започна реализирането на проекта „Патриотизъм, национализъм и език на омразата“, в чиято основа е филмът „Да живее България“ на Адела Пеева. Провеждат се прожекции и срещи-разговори с ученици и студенти в различни училища и университети в София. Целта е да..

публикувано на 14.02.19 в 16:30

Американката Естефания Фадул постави българската пиеса „Същият ден“

Американската режисьорка Естефания Фадул е от няколко седмици в София, за да направи с български екип спектакъл по българската пиеса „Същият ден“ – най-новия текст на поета и драматург Стефан Иванов. Първата версия на пиесата е написана като част от общ..

публикувано на 14.02.19 в 15:39

Български акценти в културния афиш на Москва

Българският културен институт в Москва ще зарадва публиката със силна филмова програма през месец февруари. В киното на Третяковската галерия предстоят световните премиери на филмите „Реквием“ за диригента Емил Чакъров и „Пътуване“, посветен на..

публикувано на 14.02.19 в 12:05

„Изборът на Марта“ – за доверието и други демони

От 11 до 15 февруари Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ е на гастрол в София с някои от най-новите си представления. Днес и утре гастролът продължава със спектакъла „Изборът на Марта“ – постановка на режисьора Георги Михалков по пиесата „Фуга“..

публикувано на 13.02.19 в 13:55