Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 октомври, 19.00 часа, директно от зала „България”: откриване на новия сезон на Радиосимфониците

Диригент Емил Табаков, солист Ина Кънчева.

В програмата:
• Емил Табаков – Концертна пиеса за оркестър
• Моцарт – две концертни арииCh’io mi scordi di te K.505; Vado, ma dove? K.583
• Шостакович – Симфония № 4, оп. 43, до минор


Симфоничният оркестър на БНР е водещ оркестър в музикалната култура на България и в общността на европейските радиоформации. Музикантите от състава са завършили най-престижни музикални академии – Московската, Санкт-Петербургската, The Julliard School – Ню Йорк, НМА „Проф. Панчо Владигеров”.
Сериозното развитие на оркестъра до равнището на авторитетен професионален състав започва при големия български диригент Васил Стефанов (1913-1991), който поема оркестъра през 1954 и работи с него повече от 30 години. Той налага СО на БНР като водеща културна институция в България.
Свой принос за развитието и артистичното израстване на оркестъра имат диригентите: Васил Казанджиев, Александър Владигеров (1933-1993), Милен Начев и Росен Миланов.
От средата на концертен сезон 2008/2009 начело на оркестъра застава известният български диригент и композитор Емил Табаков.
СО на БНР развива активна концертна дейност както в България, така и в чужбина. Оркестърът неизменно гостува на големите международни музикални фестивали у нас – „Мартенски музикални дни” в Русе и „Варненско лято”.
Концертните турнета на оркестъра включват Южна Корея, Франция, Испания, Германия, участие в културната програма на Mondial ’98 (Франция), откриване на фестивала „Европалия” в Брюксел, концерт под „Акропола” в рамките на културната Олимпиада в Атина, участие в най-големия културен фестивал в Кипър – „Киприя”. През януари 2008 радиосимфониците осъществиха изключително успешно турне с диригента Росен Миланов и оперната ни прима Веселина Кацарова в едни от най-големите зали на Европа – в Мюнхен, Дортмунд (Германия), във Валядолид (Испания) и „Концертгебау” в Амстердам (Холандия).
Една от най-важните дейности на оркестъра е звукозаписната. Освен за фонда на БНР той записва и за чужди компании, като PHONIC (Белгия), SOUND PRODUCTS (Холандия), HARMONIA MUNDI (Франция), BMG ARIOLA (Италия), PYRAMID RECORD (САЩ) и за всички български звукозаписни компании. СО на БНР активно участва в международния обмен на БНР със студийни записи и концерти, предавани директно в ефир чрез Европейския съюз за радио и телевизия за милионна европейска аудитория.
През 2001 Симфоничният оркестър на БНР получава наградата на СМТДБ „Кристална лира” за високи постижения в областта на музикалното изкуство. През 2005 оркестърът е удостоен с наградата на БНР „Сирак Скитник”.

Кариерата на Емил Табаков като диригент започва от Русенската филхармония през 1976, от 1979 до 1988 ръководи камерен ансамбъл „Софийски солисти”, а в периода 1985-2000 последователно е диригент, главен диригент и музикален директор на Софийската филхармония, в същото време от 1994 до 1999 е и главен диригент на Белградската Филхармония. От 2002 оглавява Симфоничния оркестър на Билкент, Анкара. От края на 2008 маестро Табаков работи като главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, и като директор на дирекция „Музикална продукция и състави” на радиото.
През последните няколко сезона Емил Табаков изнася концерти с Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Радио Франс, Националния оркестър D’ile de France, Националните оркестри на Лил, Лорейн, Авиньон, Нант, Кан, симфоничните оркестри на Арена ди Верона, „Чайковски” на Московското радио, „Нова Русия”, на Вестфален, Бохум, Сеул, Токио, Рио де Жанейро, Сао Паоло, Монтерей, а също и с Филхармония, Джордже Енеску” - Букурещ, Атински филхармоничен оркестър, Държавен симфоничен оркестър на Истанбул, Симфоничния оркестър „Борусан” - Истанбул, Президентски симфоничен оркестър - Анкара и др.
Репертоарът на Емил Табаков включва голямо разнообразие от оперни и симфонични произведения от всички музикални епохи. Той е осъществил записи на повече от 250 симфонични и оперни произведения на компакт дискове за Балкантон (България), Елан (САЩ), Капричио Делта (Германия), Мега-Мюзик (България), Пентагон (Холандия), Гега Ню (България), EMI, Naxos и др.

Ина Кънчева, сопран
Родена е през 1977 в София, където завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” при доц. Жасмина Костова. Участва в майсторските класове на Ирина Гаврилович, Монсерат Кабайе, Райна Кабаиванска, Лео Нучи и Джанлуиджи Джелмети. От 2005 получава подготовката си при Алесандро Витиело.
Ина Кънчева е отличена с редица награди от конкурси и фестивали сред които: конкурса „Панчо Владигеров”, Музикант на годината (2002), международния конкурс „Монсерат Кабайе” (Андора), международния конкурс „Мануел Аусенси” (Испания) и други.
От сезон 2006/2007 Ина Кънчева е солистка в държавната опера в Щутгарт на чиято сцена се превъплъщава в ролите: Микаела – от операта „Кармен” на Жорж Бизе, Виолета Валери от операта „Травиата” от Джузепе Верди, Графиня Формутие от операта „Граф Ори” на Джоакино Росини и главната партия от операта „Лучио Сила” на Волфганг Амадеус Моцарт. Изпълнява главните сопранови партии от операта „Лучио Сила” на В.А. Моцарт и „Кармен” от Ж. Бизе.
На българска оперна сцена певицата изпълнява сопрановите партии от оперите: „Травиата” – (Виолета Валери), „Бохеми” – (Мими) и „Турандот” – (Лиу), „Кармина Бурана” от Карл Орф.
Ина Кънчева гастролира на сцените на всички престижни оперни театри в Европа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна