Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есенни литературни празници в Бургас през погледа на поетесата Елка Василева като представител на отдел „Култура” в община Бургас

13-то издание на празниците е наистина културен маратон, който ще продължи 30 дни. Хубави неща се случват в Бургас през октомври. За някои фаталисти 13-то издание е малко по-особено, за нас то си е щастливо, защото дори разтърсена от кризата, община Бургас съумява да поддържа тази традиция.

Имаме много публика, има много настроение. Тази вечер ще бъде представена книгата на Иван Ненков. Тя е по-различна книга от другите. Той ще направи премиерата си и с китарата. Той изпява поезията си. Ще се включи и Тони Димитрова, която пее много негови песни. Преди Никола Инджов да отпразнува рождения си ден, в Бургас посрещнахме Антон Дончев. Тази среща ще се помни, защото той говори толкова добре, както и пише.
Предстои ни и среща с филма на Лиляна Тошева Ателието на художника Георги Баев”. Тя ще бъде съчетана с изложба на самия художник. Този път творбите на бургаските белетристи не бяха просто прочетени, а представени като драматизации. Това си беше симбиоза на изкуствата. Ще спомена и хайку-антологията Приливни вълни” като част от празниците. В нея са намерили място 42 автори от няколко поколения.
В другата антология Литературен Бургас” са събрани само бургаски автори, но не само поети, а и прозаици, критици, сатирици. Това си е едно много широко представяне на бургаските творци. Бургас си остава град на поезията. Творчеството би трябвало и успява да обединява, а не да разделя. Ние сме известни и с друго - имаме цели 6 литературни дружества, но всички работихме заедно за литературните празници на Бургас”, сподели Елка Василева пред Артефир”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени