Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръгла маса в БНР за връзката изкуство - образование

Днес в рамките на фестивала на анимационното кино „Златен кукер” в БНР се проведе кръгла маса на тема „Използване на изкуството за целите на образованието”. Представители на различни институции и творци обсъждаха какъв е начинът изкуството и образоването да се съчетаят. Белослава Димитрова ни предложи в предаването „Артефир” две мнения по темата:
Мариета Радулова, представител на асоциация „Родители”:
„Ние смятаме, че изкуството е една много важна себеизява, която децата още от малки проявяват. Искаме изкуството да бъде много широко застъпено в програмата по всички предмети, т.е. децата да се учат да творят и мислят. Ние представихме на кръглата маса един наш разработен метод. Това са теми свързани с изкуствата, с които ние влизаме в училище. Заедно с децата ние дискутираме и така извличаме от тях потенциала, който те имат. Нашата идея е децата да осъзнаят, че могат да бъдат творци. Ролята на анимацията е съществена.
Родителите обаче трябва да внимават за посланията, които носят гледаните  от децата им филми.”
Надя Петрова, автор на детски приказки:
„Убедена съм, че възпитанието на децата в сферата на изкуството трябва да започне още от дома. Най-точният начин за това е чрез приказката. Тя кара детето да влезе в даденото действие, да стане съпричастно с това, което става с героите. Така то научава и много подробности за изкуството. Това е един дълъг, но полезен и необходим процес.”

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна