Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във „Врата към Европа”: Будители и консуматори

В навечерието на Деня на будителите е добре да направим равносметка дали най-образованите, тези, които обучават студентите, занимават се с наука, наистина са най-полезните хора за обществото. Дали те работят за неговия напредък и европеизиране или просто си пазят периметъра, наричан БАН, някой ВУЗ, и просто консумират тези свои позиции.
Някои и спекулират като говорят за унищожаване на българското образование и култура, насъскват студентите... Дали институциите могат да пазят консуматорите? Дали запазването на статуквото може да направи от някой будител или да издигне ролята на образованието, напредъка и културата?
По всички тези важни въпроси ще говорим в студиото на „Врата към Европа” с министъра на образованието, науката и младежта проф. Сергей Игнатов, с академик Благовест Сендов, автор на нов Закон за устройство на БАН, доц. Николай Милошев, който оглавява бюджетната комисия на Общото събрание на БАН и с Ректора на Техническия университет в София проф. Камен Веселинов.
Надявам се да получим отговор на голямото питане: как ще се впишем в Европа с 50 ВУЗ-а, 50 театъра и т.н., с цялата тази раздута ясла, хранеща не будители, а консуматори - системата на образованието ни и културата.

четвъртък, 28 октомври от 17.00 часа

По публикацията работи: доц. д-р Мирослава Кортенска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна