Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нещо... което е Космос

Галерия „1908” – място, където се показва предимно съвременно изкуство – представя изложба на художника Кольо Карамфилов, един от бардовете на днешната ни живопис. Експозицията е със заглавие „Made in Аbsence” („Правено в отсъствие”) - една идея, че отдавна той вътрешно е напуснал държавата, че нарочно няма ателие и обича да работи сред хората, сред природата, сред своите ценители и колеги. Кольо Карамфилов винаги поставя интересни заглавия на своите картини – „Провинциалният Хамлет”, „Автопортрет и моето тъпо Аз”, „Питка на маса и две череши”, „Убийство на един пъпеш” и т.н. А миналата година последната му изложба в София се казваше: ”Тук и сега – там и после”. Това беше сякаш една прелюдия към сегашната „Правено в отсъствие”. Той е автор, който винаги успява да направи една вътрешна връзка между идеята си, колорита и композицията на картините и тяхната концепция.
Разговорите с Кольо Карамфилов са едно невероятно преживяване. Те са връзка за всеки от нас с духовното, те внасят по един особен начин ред в нещата около нас. Виждаме едно възторг пред природата, към простичките неща, а в същото време една дълбока съпротива срещу бездуховността, срещу унижаването на твореца и личността.
Картините на Кольо Карамфилов са и една игра, една мисъл, че не бива да стигаме дъното и да се опитваме да се издигаме до облаците, защото сокът който изтича от един разрязан пъпеш, е странната асоциация на човека, който борави с цветове - не е син, не е червен, не е жълт, а нещо... което е Космос.
Нямаме нужда от биографични данни, нямаме нужда от дати и други факти - има едно слово и една изложба, правена със силното присъствие на една мислеща личност – Кольо Карамфилов.
По публикацията работи: Юлия Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна