Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Среща на поколенията"

Цигуларката Деница Казакова и пианистката Пламена Мангова изпълняват Рапсодия № 1 от Бела Барток по време на концерта в Първо студио на БНР.
Снимка: Архив
"Среща на поколенията" е заглавието на концерта, който се състоя на 8 март в Първо студио на БНР. Изпълнители бяха настоящи и бивши възпитаници на Националната музикална академия "Любомир Пипков", за които подиумът на Първо студио в БНР е бил старт на днешните вече утвърдени музиканти, долетели от различни европейски градове, за да се срещнат с по-младите и да им предадат щафетата на успеха! Всички те са лауреати на различни престижни музикални конкурси, като например пианистката Пламена Мангова, която е първата българка, отличена с втора награда от конкурса "Кралица Елизабет" или Деница Казакова - носител на първи награди от "Мария Каналс"-Барцелона, "Жак Тибо"- Париж, "Йохан Себастиян Бах" - Германия и др.
Сред участниците е Димитър Московски, възпитаник на световноизвестната музикална академия "Джулиард", представял се няколко пъти , включително и като солист, в престижната концертна зала "Карнеги хол" и по-младите Симеон Гошев - студент в класа по пиано на проф. Щефан Владар от Виена и Атанас Кръстев - виолончело, който концертира в цяла Европа, Северна и Южна Америка. Сред участниците е и незрящата ученичка от Националното музикално училище "Л.Пипков" Олга Коева, отличена на конкурса за клавирни дуа "Кодама прайз" и най-малкият Христо Дунев, получил като награда на конкурса "Музикални дарования" майсторска цигулка от лютиера Адриян Андреев. Ще бъдат изпълнени камерни произведения от Жорж Бизе, Дарис Мийо, Сергей Рахманинов, П.И.Чайковски, Хенрих фон Бибер. За първи път в България ще прозвучат Три унгарски танца от унгарския композитор Режьо Кокай и ще бъдат отбелязани годишнини на Бела Барток и Ференц Лист. От българските автори ще присъстават творби от проф. Пенчо Стоянов, наскоро отпразнувал 80-ия си рожден ден и от проф. Добри Палиев. Концертът е подпомогнат от "Индустриален капитал-холдинг АД".

петък, 18 март, от 19.30 часа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна