Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аларма Пънк Джаз” представя: инди-рокабили-уейв кабаре от Словакия във „Фенс”

The Swan Bride идват в София в сряда.
Снимка: личен архив на групата
Като подгрявка за петото пълнометражно издание на радио-фестивала „Аларма Пънк Джаз” (18-22 април) организаторите са ни спретнали купон на 16 март в сряда от 21.30 ч., когато словаците The Swan Bride ще разцепят „Фенс”-а с уникалната си музика, съчетаваща рокабили и сайкобили с пост-пънк, дарк уейв и псевдокабаретен джаз. The Swan Bride са на Балканско турне, с което представят новия си албум, озаглавен лаконично „2”. Интелигентна, многопластова музика с „малко странни и мрачни текстове за скрити идентичности, върколаци, лебеди, спящи в нашите сърца или пиянски среднощни шофирания извън града” - музиката на The Swan Bride става също така и за танцуване. Или направо за пого, нека си го кажем без заобикалки!
Групата съществува от 2006 г. като квинтет и е представител на най-новата вълна в рокабили/сайкобили музиката в Централна и Източна Европа (наред с банди като вече добре познатите у нас Silver Shine от Будапеща). Напук на всички онези, които твърдят, че тази сцена не се била развивала!
Рокабили/сайкобили саундът в самата си природа е приспособим към всякакви кръстоски – с хеви-метъл като при Silver Shine, с украински фолклор като в албумите на „От винта” и т.н., и т.н.
A ако трябва да опишем The Swan Bride с по-познати думи, то най-подходящите думи са „нещо средно между „Фолтин”, Joy Division и Еди Кокран”. Атмосферата в песните им напомня филмите на Мурнау, но и американската Б-класика от времето, което Стивън Кинг описва в „Кристин” и „Дяволският оркестър”.
Концертът във „Фенс” е част от серията „Звуково изобразяване на града” на „Аларма” и ще се предава пряко по програма „Христо Ботев” (92,9 ФМ) от 21.30ч. Местата са, както знаете, само около стотина, така че побързайте. След концерта организаторите ще оповестят и програмата си за април и май, включваща световни имена от всички по-чепати жанрове като Jeniferever (Швеция) и No Age (САЩ), съвместно с Indioteque, „Виолон Профон” (Франция), „Инкурабили” (Словения), „Алфа Банг” (Гърция) и др.

сряда, 16 март, от 21.30 часа
По публикацията работи: Цветан Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна